Категории

Научниците снимија спектакуларен приказ од раѓањето на нова планета во универзумот

(ВИДЕО) Научниците од Европската јужна опсерваторија успеаја да го забележат самиот почеток на раѓањето на еден ѕвезден систем.

Имено, астрономите забележале спирална структура околу starвездата „АБ-Ауриге“, ​​чиј вртлог укажува на тоа дека тука може да се формира планета, објавена е на веб-страницата на опсерваторијата. Патем, таа ѕвезда е оддалечена од Земјата 520 светлосни години и се наоѓа во со aвездието наречено Аурига, односно Кочијаш.

„Досега се идентификувани илјадници егзопланети, но малку е познато за нивното формирање. Мора да набудуваме многу млади ѕвездени системи за да го забележиме моментот на раѓање на планетата “, рече Ентони Бокалети, кој ја водеше оваа студија од Париската опсерваторија на Универзитетот ПСЛ, пренесоа медиумите.