Категории

Научниците тврдат дека Леонардо Да Винчи имал 14 потомци

Додека го истражуваа семејното стебло на Леонардо да Винчи, научниците од Италија пронајдоа 14 мажи (потомци) кои се потомци на семејството на славниот Леонардо да Винчи! 

Нивната работа е синтеза на децениски истражувања насочени кон реконструкција на комплетната и ажурирана генеалогија на семејството Да Винчи, напишаа научниците во трудот објавен во списанието Human Evolution. Експертите за Да Винчи, Алесандро Вецоси и Агнезе Сабато изјавија дека документирале 21 генерација на семејството на уметникот.

Нивната обемна студија, објавена во списанието, со нова сигурност ја документира континуираната машка линија, од татко до син, од семејството Да Винчи (подоцна Винчи), од предок Мишел (роден 1331) и тогаш неговите роднини, до раѓањето на Леонардо (6-та генерација, роден 1452) до денес – вкупно 21 генерација, вклучително и пет семејни гранки, и на тој начин идентификуваа 14 живи потомци.
Самиот Леонардо имал најмалку 22 полубраќа, но немал деца; нов необјавен документ покажува дека „Паоло ди Леонардо да Винчи да Фиренц“ бил случај на хомонимија.

Пет семејни гранки ги водат таткото на Леонардо, Сер Пјер (5-та генерација) и полубратот Доменико (6-ти). Податоците за над 225 лица се собрани од 15-та генерација. Студијата, во соработка со живи потомци, придонесува за работата на здружението за наследство на Леонардо Да Винчи.
Оваа извонредна, авторитетна генеалошка истрага стара 690 години е од суштинско значење за поврзаната научна работа што Везуси и Сабато ја спроведоа со меѓународниот ДНК проект на Леонардо да Винчи, поддржан од фондацијата Ричард Лаунсбери. Проектот го вклучува Институтот Cra. Крег Вентер од Ла Јола, Калифорнија и неколку други високи универзитети и истражувачки центри, вклучувајќи го и Одделот за биологија на Универзитетот во Фиренца, во режија на Дејвид Карамели.

Познато е дека хромозомот, кој се пренесува на машкото потомство, останува речиси непроменет за 25 генерации. Споредбата на хромозомите на денешните машки роднини со хромозомите на нивните предци на античките и модерните места за погребување ќе ја потврди непрекинатата семејна линија и ќе го потврди сопствениот маркер на Херомозомот I од страна на Леонардо.
Во 2016 година, тие исто така идентификуваа 35 живи роднини на Леонардо, вклучувајќи и многу од женската линија, но тие беа претежно индиректни потомци. За најпознат индиректен потомок се тврди дека е покојниот филмски режисер Франко Зефирели.