Категории

Научниците вела дека е сосема во ред да го шпионирате бившиот партнер

Без оглед на нашата цврста одлука, достоинство и гордост, сепак понекогаш се откажуваме.

Ретко кој од нас, барем еднаш во животот, не го проверил бившиот на социјалните мрежи, особено веднаш по раскинувањето. Дури и ако сме решиле дека веќе не сакаме да го гледаме, нашата љубопитност е посилна од нас, па од време на време на мрежите гледаме што му се случува без нас. На крајот на краиштата, таа личност можеби е во нашите животи долго време. Можеби сакаме да провериме дали навистина ни е подобро без неа, дали излегува со некој нов и каква е таа нова, или можеби дури и, длабоко во себе, имаме надеж дека ќе се смириме. Можеби дури и ќе ја скршиме главата барајќи одговори зошто завршила врската. Дали е емоционално сè во ред со бившата?

Но, зошто сакаме да ги знаеме сите овие работи и зошто ја шпионираме бившиот партнер по раскинувањето? Науката го има одговорот. Истражувањето на Универзитетот во Западен Онтарио покажа дека 88 проценти од луѓето имаат тенденција да ги следат своите бивши на Фејсбук. Со оглед на времето потребно за да се надмине раскинувањето, не треба да изгледа толку шокантно.

Иако ние се чувствуваме малку чудно кога ги гледаме неговите социјални мрежи, тоа е, всушност, многу природно, велат експертите.

– Имаме нагон да обрнеме внимание на другите луѓе. Дури и ако ја прекинавме таа врска, во основа сакаме да веруваме дека никој не може да не замени. Сакаме потврда дека сме ценети или дека сме добра личност, затоа се надеваме дека оној што остана без нас ќе биде малку тажен и ќе страда – откри психологот Памела Рутлеџ, која го проучува влијанието на медиумите и технологијата врз нашата живее.

Исто така, таа рече дека не треба да не пече совеста заради гледањето на социјалните мрежи на поранешниот партнер.

„Не загрозувате никого, едноставно сте љубопитни“, додаде таа.

– Јасно е дека има тенка линија. Ако поминете многу време следејќи некого, тогаш веројатно треба да размислите како го поминувате вашето време.

Значи, иако следењето на бившите преку социјалните мрежи е нормално и се очекува по раскинувањето, сепак доаѓа време кога треба да запреме и да се фокусираме на сопственото ментално закрепнување. На крајот на краиштата, ние сме најважната личност во нашите животи и не треба да губиме време размислувајќи на принципот „што би се случило кога би се случило“.

Во крајна сметка, не грижете се ако се задржувате на социјалните мрежи на вашето поранешно момче, тоа е во човечка природа, но наместо да се занимавате со минатото, свртете се кон иднината. Колку и да сме тажни и ранливи во тие моменти, тоа ќе помине.

Прегледи:
206
Објавено на:
19.07.2021