Категории

Научниците велат дека не постои феноменот „дежа ву“

Научниците имаат ново објаснување за една од најчудните појави на човечкиот ум – феноменот на дежа ву. Шкотскиот професор Акира Конор смета дека тоа всушност и не постои, туку е измислица на нашиот ум, а еве и зошто.

Веднаш по изустувањето на зборовите,испитаниците биде прашани доколку слушнале збор кој ја содржи буквата „С“, и одговорот секако бил негативен. Како и да е, кога подоцна им било поставено истото прашање, повеќето го промениле својот одговор и кажале дека го слушнале зборот „сон“ во редицата зборови. Испитаниците размислувале на кажаните зборови толку многу, што и самите си создале нова слика поради будењето на силни емоции и неодрекувачки момент на дежа ву во истиот момент

Прегледи:
11