Категории

Науката објаснува зошто жените избираат ”лоши момчиња”

Постојат многу жени кои трчаат кон мажи за кои мајките секогаш ги предупредувале. Се чини дека природата ги презема овие девојки и ги тера да започнат да излегуваат со момчиња кои значат само неволја.  Благодарение на истражувањето, сега знаеме зошто се случува ова и зошто добрите девојки избираат да се дружат со оние кои лесно можат да ги доведат во неволја.

 

Во споделуваме научен доказ зошто жените можат лесно да го изгубат разумот кон мажи кои имаат карактеристики на „лошо момче“:

Девојките сакаат самодоверба кај мажите.

Овие злобни момчиња не би имале моќ да привлекуваат девојки ако нивното ниво на доверба би било ниско. Поентата е дека нивото на доверба што го поседуваат е толку високо, се чини дека нивниот став е преполн со тоа, што може да се види кај нивните пријатели, возилото што го возат, храната што ќе ја изберат да јадат и многу повеќе.

Овулацијата ги турка девојчињата кон проблематичните момчиња.

Жените паѓаат на лоши момчиња затоа што тоа е во нивната природа. Науката вели дека кога жената е во фаза на овулација, нејзините хормони влијаат на оној кого го гледа како одлична татко за нејзините идни деца. Во близина на времето на овулација, девојчињата ги привлекуваат момчиња со убав изглед, харизматични и бунтовни.

Личноста „лошо момче“ е попривлечна.

Тие едноставно не се грижат за ништо. За нив, нема книга со правила или специфични правила што ги следат. Тие прават свои правила и се чини дека секогаш живеат на работ. И покрај тоа што обожаваат да имаат контрола и се страствени за сопствените верувања, тие сепак го знаат вистинскиот начин да се однесуваат кон дама и да се чувствува прилично добро.

Дамите бараат авантуристички и забавен дух.

Една од карактеристиките на „лошото момче“ е љубовта кон авантурите и возбудата. За жените, се чини дека ако мажот не живее див живот, тоа значи дека тие не се соодветни за нив. Тие едноставно не можат да се заситат од тој авантуристички дух.

Жените се чувствуваат заштитени околу нив.

Девојките избираат лоши момчиња отколку други затоа што сакаат машка фигура со која можат да бидат заштитени. Повеќето жени кои се чувствуваат ранливи и се плашат од криминал, бараат маж кој може да ги заштити. Всушност, нивниот силен физички изглед е причината зошто жените се чувствуваат безбедно околу нив.

Девојките избираат привлечни мажи отколку пријатни.

Во една студија, на жените им беа дадени скрипти со профили од 2 различни мажи и тие мораа да изберат кој ќе го претпочитаат. Повеќето жени го избраа профилот со добри физички атрибути, додека финото момче не беше честопати последниот избор. Благодарение на ова истражување, сега знаеме дека убавата карактеристика станува истакнат фактор при избор на партнер за сериозна врска и наместо тоа, таа е манипулативната карактеристика што ја имаат лошите момчиња и изгледа попривлечно.

Тие ја ослободуваат „лошата девојка“.

Психолог, д-р Робин Мекеј, објаснува дека девојките кои имаат прикриена внатрешна бунтовна страна, лесно ги привлекуваат мажи кои можат да го ослободат тоа од нив. Обично, кај девојчињата, оваа одлика беше потисната за време на детството и еден од најлесните начини за да го извлечат сето тоа е да започнат да излегуваат со бунтовно момче.