Категории

Не дозволувај да умреш без да откриеш кој си всушност

Еден ден еден човек пронашол орелско јајце и го ставил под кокошка. После некое време, од тоа јајце се испилил орел, истовремено со пилињата. Живеел со нив и се однесувал како нив. Тој пораснал со нив. Целиот живот орелот го правел истото како кокошките во дворот мислејќи дека е еден од нив. Колквал наоколу во потрага по бубачки и црви, се ладел и мавтач со крилјата, се кревал неколку метри над земјата.

Поминале години и орелот остарел. Еден ден ги погледнал височините, на ведрото небо видел чудесна птица со моќни раширени крилја, како лебди на ветрот. Зачудено погледнал нагоре.
„Што е тоа?“, Праша тој.
„Тоа е орел, кралот на птиците“, му рекла една кокошка.
„Тој му припаѓа на небото, додека ние кокошките на земјата.

И така, орелот живеел и умрел меѓу кокошките, целиот свој живот не знаејќи кој е тој.

Прегледи:
211
Објавено на:
22.06.2021