Категории

Не е научна фантастика – Наскоро во светот ќе почнат да се користат полицајци-роботи

За време на една од акциите за ослободување на заложниците во Њујорк, полицијата употреби помош на лимен асистент, односно специјален робот опремен со камера за да помогне во решавање на сложена ситуација. Станува збор за робот од Бостон Динамикс. Веста за ангажирањето на роботот брзо стана вирална, откако сликите од полициската акција стигнаа до Твитер. Сцените изгледаа како да се од филмови со научна фантастика на Пол Верховен. Градските власти брзо реагираа и објавија декрет за забрана за вооружени полициски роботи.

Многумина сметаа дека употребата на роботи во такви ситуации е далечна иднина, па затоа овој полициски робот се изненади. Оние кои се загрижени истакнуваат дека не им пречи роботите да се користат за демонтирање на бомби, но тие бараат закони што ќе ја дефинираат оваа работа и ќе спречат злоупотреби во иднина. Бостон динамикс издаде соопштение во кое се наведува дека е забрането производство на роботи со оружје во нивната компанија. Тие исто така бараат од клиентите потпишани договори како гаранција дека робот нема да биде модифициран и вооружен.

Ваквите грижи не се без основа, бидејќи во Далас во 2016 година, за време на полициската акција се користеше далечински управуван робот во кој пренесуваше експлозив на локацијата на снајперист, кој претходно уби пет полицајци Овој настан доведе до заклучок дека роботите можат да спасат животи, но и да бидат злоупотребени од терористи, што може да предизвика големи штети.

Студија од 2016 година на Универзитетот Бард откри дека над 280 полициски агенции во САД добиле роботи преку системот 1033 за да помогнат во работата, според wired.com.