Не е срамота да се биде сиромашен. Срамота е да бидеш евтин: Цитати на Василиј Шушкин

Василиј Шукшин бил руски писател и уметник кого татковината никогаш не го заборавила, бидејќи останал вечно да живеее преку своите дела.

Трагично го напуштил овој свет на 45-годишна возраст, но неговите животни мудрости останале да се пренесуваат од колено на колено. Ова се 8 најпопуларни негови изјави!

1. Ако некого успееш да излажеш, тоа не значи дека е тој човек будала, туку дека ти си добил многу повеќе доверба отколку што си заслужил.

2. Сакаш сите луѓе исто да живеат? Па дури и двете гранки горат различно. Како може двајца луѓе да живеат исто?

3. Кога ни е лошо, сите помислуваме: На оној таму му е подобро. Кога ни е добро, ретки се оние кои помислуваат: На оној таму не му е баш добро…

4. Никогаш не им врти грб на луѓето. Ќе се каснат.

5. Сите понекогаш се соочуваме со опасност, но најчесто од оружјето со кои сами сме се наоружале. Од друга страна, уметноста и книгите брзо не разоружуваат.

6. Не смееме да заборавиме на душата, мора да бидеме малку љубезни. Во овој брз живот, не смееме да заборавиме дека сме луѓе.

7. Едно е да живееш и да се бориш кога имаш каде да се вратиш. Сосема друго е да го правиш истото, ако немаш што да изгубиш ниту пак имаш каде да се вратиш.

8. Не е срамота да се биде сиромашен. Срамота е да бидеш евтин.
Коментари

[fbcomments]