Категории

„Не е важно колку бавно се движите, главната работа е да не застанете“ = Клучни чекори кон успехот

Кога чекорите кон успехот, можни се падови, недоразбирања, измами, разочарувања, но најважно е – не се откажувајте од работи кои се пресудни за вашата среќа. Токму поради овие пречки кои се раѓаат во низа кога ќе го започнете процесот на промена, многу луѓе се откажуваат од своите соништа и остануваат во зоната на удобност засекогаш.

Понекогаш луѓето немаат доволно трпение. Тие се откажуваат, го фрлаат својот план на половина пат. А потоа, години подоцна, се обвинуваат себеси дека немаат доволно сила, што избрале погрешна стратегија. Откажувањето е пораз само по себе, а обидот е шанса за успех.

Еден моќен цитат на Конфучие открива зошто е важно да се соочиме со тешкотии и кој е единствениот начин да го постигнеме животот што го сакаме:

„Не е важно колку бавно се движите, главната работа е да не застанете“.

Оваа реченица покажува зошто некои го добиваат она што го сакаат, додека други и со добри шанси и поволни услови за старт остануваат без ништо. Од оваа порака на Конфучие можеме да го научиме следново и да ги извлечеме овие заклучоци:

1. Не престанувајте да се движите кон целта – Можно е посакуваните работи да не паднат само во ваши раце, туку важно е да продолжите да чекорите во прегратката на вашиот сон. Прилагодете се на промените – работете, движете се, инвестирајте во себе и во вашиот развој. Понекогаш човек престанува да оди кога има буквално чекор до резултатот. Запомнете дека следниот пат кога ќе сакате да се откажете.

2. Голема цел – Слободно поставете си голема цел или сон, се што сакате е изводливо. Неколку мали чекори можат да ве доведат до крајната цел. Ако правите по еден секој ден, веќе сте поблиску до посакуваниот резултат.

3. Не бидете премногу строги кон себе – Не треба да го барате невозможното од себе, важно е да ги земете предвид своите способности и надворешни фактори. Соодветна цел + остварлив обем на работа + верба во победа = посакуван резултат.

4. Без упорност и издржливост нема да помогнат никакви таленти и светли идеи – Резултатот го постигнуваат оние кои се подготвени добро да ја завршат работата за спроведување на овие идеи и реализирање таленти. Упорни, вредни, организирани на крајот добиваат повеќе.

Прегледи:
205
Објавено на:
05.03.2022