Категории

„Не губете време со личност која не сака да го помине со вас“

Има неколку работи кои никогаш нема да можеме да ги вратиме, што и да правиме, колку и да се трудиме. Време е! Незапирливо тече и единственото нешто што можеме да направиме е да го зграпчиме и да го искористиме.

Да се ​​трудиме да го завршиме што е можно подобро, да доживееме што е можно повеќе, да доживееме што повеќе различни нешта. Да видиме, да почувствуваме, да правиме, па дури и да грешиме… Но, многумина го прават токму спротивното – го пуштаат, го бараат да не прави ништо или да го прави она што не им се допаѓа, што не им причинува задоволство, што им ја одзема енергијата, достоинството, што ги понижува….

Можеме да губиме време занимавајќи се со неважни работи или правејќи важни работи, но она што не ни се допаѓа. Исто така, го бараме кога го даваме на луѓе кои не го заслужуваат тоа, кои не се љубезни кон нас, чесни, кои не искористуваат. За тоа говорат и цитатите на познатиот писател и публицист Габриел Гарсија Маркез – „Не губете време со личност која не сака да го помине со вас“.

Последица од тоа ќе биде незадоволство, ќе се чувствуваме неисполнети, несреќни, безвредни и на крајот ќе сфатиме дека сме згрешиле и дека пропуштивме некои други шанси поради тоа. Затоа внимавајте кому му давате време! Чувајте го за оние кои ги сакате и кои ве сакаат, за оние кои ве почитуваат и ценат, а не за оние за кои треба да се молите. Никогаш не можеш да го натераш да те сака. Ако не сака, најдете сила да се свртите и да заминете.

Прегледи:
209
Објавено на:
18.05.2022