Категории

Неколку интересни факти за кучињата

Кучињата се нашите омилени миленичиња и затоа подготвивме неколку факти кои ќе ве изненадат.


Што вреди да се знае за нив освен дека се верни, сакани и мудри?

Вилиците на просечните кучиња прават до 90 кг притисок, но некои раси на кучиња достигнува и до 200 кг!

Кучињата имаат двојно повеќе мускули за движење на ушите од луѓето! Користејќи ги овие мускули, тие изразуваат над 100 емоции кои го придружуваат човечкото лице. Овој извонреден подарок им овозможува на кучињата да слушаат звуци четири пати подобро од луѓето.

Кучето може да лоцира извор на звук во рок од 6 стотинки од секундата, користејќи ги ушите како радар.


Кучињата можат да разберат до 250 зборови и гестови.

Кучињата се потат само на перничињата од шепите, но, всушност едноставно се ладат со вода.

Моделите на носот на кучето се уникатни како отпечаток од прст кај човекот.

Поради специфичната кратка структура на черепот, кучињата од расата Мопс можат лесно да се прегреат и да страдаат од необичен проблем – им излегуваат очите од очното јаболко.

Кучињата имаат 319 коски, што е за 112 пати повеќе од луѓето.


Опашката на кучето има свој јазик. Кога кучето ја мавта опашката десно, тоа значи дека е среќно, кога мавта лево – се плаши! Ниското мавтање е синоним дека тоа е несигурно, додека брзите движења на опашката придружени со тресење на мускулите или проширени зеници укажуваат на агресија.

Кучето може да направи десет различни звуци. За споредба, мачките можат да направат скоро сто.

Влагата на носот е од големо значење за кучето. Благодарение на неа, тоа утврдува од каде доаѓа мирисот. Колку подолг нос има кучето, толку е поефикасен неговиот систем за ладење.

Басенџи е единствената раса што не лае.

Пред кучето да заспие, тоа се врти на креветот. Ова веројатно се должи на фактот дека во природата оваа инстинктивна акција симболизира криење во високата трева.

Еден пар кучиња и нивните потомци, за 6 години можат да се размножат, давајќи неверојатни 66,000 потомци.

Кученцата се раѓаат слепи и глуви.

Мирисот кај кучето е од 10,000 до 100,000 пати повеќе развиен од кај човекот.


Чешкиот териер е најреткиот вид куче во светот, во моментов има само 350 од нив.

Благодарение на специјалната мембрана, наречена рефлексивна, кучињата можат да гледаат во темница.

Нормалната температура на кучето е помеѓу 37,5 и 39 Целзиусови степени.

Ритамот на срцето варира помеѓу 60-120 отчукувања во минута.

Кучињата може да не се чувствуваат виновни, но може да се чувствуваат лошо поради гневот на сопственикот.

Кучето не го знае концептот на добро и лошо – ги проценува ситуациите врз основа на тоа дали е безбедно или не.

Прегледи:
217
Објавено на:
22.08.2019