Категории

Неколку работи што можат да влијаат на појавата на карцином на јајниците: Еве кои жени се најмногу изложени на ризик

Оваа лоша болест влијае на сè повеќе жени во светот, а еве неколку фактори кои влијаат на појавата на карцином на јајниците.

Ракот на јајниците е лоша болест која погодува сè повеќе жени ширум светот, а еве што ја предизвикува оваа болест и како да ја спречите.

 

Кога клетките почнуваат да се размножуваат абнормално и да се делат се појавува оваа болест, а сè уште не е целосно утврдено зошто овој процес започнува да се одвива во организмот. Сепак, откриени се неколку фактори кои влијаат на почетокот и развојот на карциномот на јајниците. Најзагрозени се жените со генетска предиспозиција, жени над 40 години, жени кои земаат лекови за плодност, жени со карцином на дојка, жени заболени со ендоматериоза.

 

Истражувањата покажуваат дека жените кои користеле контрацептивни таблети од 3 до 6 месеци и оние кои го доеле своето бебе имаат помал ризик за појава на карцином на јајниците. Исто така, жените кои имаат една или повеќе бремености, посебно пред 26 година, успеале значително го намалат ризикот.

Прегледи:
251
Објавено на:
18.10.2019