Категории

Нем крик за помош – Како да препознаете ако некој ваш близок поминува низ тежок период

Не секој што има потреба од помош ќе побара помош, и не секој што ќе побара помош ќе го стори тоа на ист начин. Понекогаш се чини дека она што го знаеме како „крик за помош“ не доаѓа од точка на очај. Затоа треба да имаме знаење за начините на кои некој во ранлива состојба вика да го забележи – дури и ако неговите зборови или говорот на телото не изразуваат лична криза.

Што е крик за помош?
Тоа е повеќе колоквијален термин, отколку термин дефиниран со медицински учебници, но во традиционална смисла, повикот за помош е термин што ја изразува потребата да се помогне да се справат со тешките внатрешни превирања. Примерите може да се користат за објаснување – стоење на надворешниот раб на висока зграда, белешки оставени на видливи места, кои укажуваат на состојба на екстремно ментално страдање или вознемиреност, како и потенцијал за самоубиство.

Можеме да ја поврземе оваа фраза како претходник на самоубиство, како што се сечење или други дејствија на самоповредување што не се опасни по живот. Но, кога станува збор за барање помош, плачот за помош не мора да биде толку драстичен. Исто така, може да се манифестира на начини на кои би било полесно да се занемарат.

Како да ги препознаеме извиците за помош?
Треба да можеме да идентификуваме некои карактеристики на депресијата. Дирекцијата за злоупотреба на супстанции и услуги за ментално здравје (САМХСА) ги наведува следните однесувања како показатели за емоционален стрес и потенцијални индикации за самоповредување:

 • Едно лице јаде премногу или премалку или спие
 • Се оддалечува од луѓето и нештата
 • Има малку или воопшто нема енергија
 • Необјаснета болка, како што се постојана болка во стомакот или главоболки
 • Чувство на беспомошност или безнадежност
 • Прекумерно пушење, пиење или употреба на дрога, вклучително и лекови
 • Тие се загрижени долго време, се чувствуваат виновни, но не се сигурни зошто
 • Едно лице размислува да повреди или убие себеси или некој друг
 • Тешко е да се прилагодите на домашниот или деловниот живот
  Ќе забележите дека многу од овие однесувања, без разлика дали јадете премногу или користите лекови, не мора да изгледаат како знак на вознемиреност. Од друга страна, сигурно е дека многу луѓе кои страдаат од депресија не зборуваат за своите проблеми, од страв од осудата што доаѓа со неа – особено мажите. Исто така, важно е да се разберат помалку видливите симптоми кои можеби не изгледаат како очигледно барање.

Кои се некои од најочигледните повици за помош?
Ќе забележите дека она што може да го класифицираме како повик за помош ретко ги содржи зборовите „ми треба помош“. Сепак, некои од начините на кои едно лице може да ја изрази потребата за помош и сочувство се повеќе надворешни, како што објавија од Универзитетот во Висконсин, Одделот за здравство на Медисон, и тоа се:

 • Усни или пишани знаци кои може да укажуваат на желба за самоубиство или смрт
 • Тие се оптоваруваат со тоа што се товар за другите и зборуваат за тоа
 • Се чувствуваат безнадежно или немоќно
 • Тие изговараат самоубиствени и / или убиствени закани
 • Тие бараат работи што би можеле да се искористат во обид за самоубиство, како што се оружје и дрога
 • Оваа листа на однесувања не е ниту конечна ниту запечатена, има многу начини на кои луѓето ја изразуваат својата беспомошност, па затоа е важно другите луѓе да бидат присутни и ангажирани во нивниот живот.

Како да разговарате со некој што можеби вика за помош
Емпатијата е секогаш одличен начин за почеток. Покажувајќи дека чувствувате нечија неволја без да го обвинувате, дури и ако неговото однесување е самоуништувачко, покажувате дека конечно одговоривте на неговиот повик. Клиниката Кливленд препорачува да се ставите на местото на таа личност на неосудувачки начин. Добро е да одржувате контакт со очите додека слушате и кажувате работи како: „Тоа звучи тешко. Жал ми е што минуваш низ ова. Јас сум секогаш тука за тебе“.

Се разбира, препораката за психотерапија е секогаш опција, ако таа личност с yet уште не ја разгледала. Понекогаш не сте во можност да помогнете и тоа е добро, но клучно е да обезбедите систем за поддршка на лицето каде што ги забележувате сите споменати услови.

 

Прегледи:
104
Објавено на:
09.08.2021