Категории

Немам време за ефтини луѓе затоа што моето време и трпение е скапо

Немам време за работи што немаат душа затоа што немам време да се преправам дека сум нешто што не сум, само за да ги импресионирам луѓето кои имаат маска на лицето и чие вистинско лице не го познавам.

Немам време за работи што немаат душа бидејќи искреноста е многу скапа и преголемо очекување е да ви биде понудена од сите луѓе кои влегуваат во вашиот живот. Среќен сум со оној мал број луѓе кои ја знаат нејзината вредност и го кажуваат тоа без оглед на последиците. Не сакам да се компромитирам за нешто што не вреди за мене. Не сакам да направам компромис за работите што утре ќе ги отфрлам и ќе сфатам дека вредеа толку малку што моите желби не беа задоволени, а камоли срцето. Одбивам да прифаќам околу мене такви кои гледаат само на сопствениот интерес, но се преправаат дека се пријатели за нешто што можат да го добијат од мене.

Немам време за работи што немаат душа, бидејќи сфаќам дека најдобрите работи доаѓаат од страдање и солзи, а сето она што може да се добие само со шминка и изглед брзо ќе му помине време и рок на траење. Затоа што знам дека не е лесно да се разбере другиот и дека тоа е голем пат што треба прво го изодите за себеси, но кога ќе го поминеш тој пат ќе почувствуваш разбирање за другите во тешките времиња. Не сакам да верувам дека животот може да се сведе само на пари а љубовта само на страст и после сето тоа да се прашувам зошто не можеме да бидеме среќни и зошто сè е толку комплицирано. Немам време за работи што немаат душа затоа што сакам да бидам искрен со себе затоа што знам дека страдањето дефинитивно мора да дојде, но на овој начин помалку ќе ме повреди и затоа го претпочитам она што е внатре во нас отколку што е на нас и надвор од нас.

Прегледи:
319
Објавено на:
11.02.2021