Категории

Необични нешта за кои во светот се верува дека донесуваат среќа

Неверојатно е како некои симболи и верувања се воспоставија во скоро целиот свет, а повеќето луѓе ширум светот веруваат дека овие работи носат среќа.

 

Детелина со четири лисја
Ако најдете детелина со четири лисја, се верува дека тоа ќе ви донесе среќа. Детелина со 4 лисја се смета за среќна бидејќи е исто толку тешко да се најде како и среќата. Научниците ја проучувале фреквенцијата на детелина со 4 лисја и дошле до заклучок дека се јавува само на околу 5.000 детелина со 3 лисја. Детелина со 5 лисја е уште потешко да се најде и се појавува на секои 25.000 детелии со 3 лисја, а детелината со 6 лисја е вистинска реткост, наводно се појавува на секои 300.000. Приказната за среќата доаѓа од легендата дека Ева зела само една детелина со 4 листови од рајот како сувенир и сеќавање на рајот.

Станување наутро на десна нога
Некои избираат страна од креветот на кој спијат затоа што се верува дека работите ќе ги направите правилно ако наутро станете на десната нога. Многу експерти од Ајурведата кога упатуваат како да го разбудат телото за најдобро чувство, сугерираат дека треба да се разбуди или да се симне од креветот во вистинската насока, така што првото десно стапало ќе ја допре земјата. Наводно, во текот на ноќта се акумулира многу енергија во телото, а за да се активира и поттикне рамномерен проток во телото, треба да свртите надесно и да ја допрете земјата со десната нога кога ќе излезете од кревет

Сонување на измет
Во многу ситуации, се верува дека изметот носи среќа, па ако сонувате гомно, без оглед дали стапнувате во гомно или ве обележува гулаб, очекувајте работите да се подобрат. Ова верување веројатно доаѓа од симболичното олеснување што го носи мокрењето, така што оваа симболика се пренесува на поудобен живот и поголема среќа во наредниот период.

Чистење на влезната врата
Во многу земји, се смета дека среќата влегува во главната врата, а колку е поуреден и побогат влезот и вратата, толку поголема среќа ќе имате во куќата.
Според Фенг Шуи, првото нешто на што треба да обрнете внимание во вашиот дом е влезната врата. Прагот секогаш треба да биде квалитетен и уреден за да може да ја поздрави позитивната енергија. Затоа, се верува дека чистењето на влезната врата ќе го поттикне протокот на позитивна енергија и ќе донесе среќа во домот. Ходниците се најнеуредните места во повеќето домови, со многу работи што ги ставаме и остануваат таму долго пред да ги сортираме. Сепак, чистењето на влезната врата, редење работи во ходникот треба да биде дневна рутина ако сакате да дозволите слободен проток на позитивна енергија.

Кршење шише, стакло или чинија
Во многу култури се смета дека ако случајно скршите шише, чинија или стакло, тоа ви носи профит. Првично, ова верување се однесуваше на стаклени предмети, а подоцна верувањето се прошири и на порцелан. Според некои традиционални верувања, кршењето стакло носи среќа, па често на свадби младенците знаат да кршат чаши со шампањ откако ќе наздрават за да им донесат среќа во бракот. Исто така, случајно кршење на стакло се смета дека значи отстранување на „злите сили“, а со тоа сигнализира колку е среќен периодот пред лицето кое го скршило стаклото или шишето.

Од друга страна, кршењето огледало, иако во суштина е стакло, се смета за негативен сигнал. Сепак, оваа претпоставка донекаде е извадена од контекст и се користи за заплашување на децата да бидат повнимателни кон огледалото, што некогаш беше многу скапа и луксузна работа во куќата. Митот за седумгодишната несреќа на лице што крши огледало доаѓа од античките Римјани кои верувале дека на секои седум години сè ќе дојде на свое место и дека секој скршен дел од животот се враќа на своето место по седум години и е целосно обновен. Скршеното огледало кажува повеќе за фактот дека без оглед во каква неволја ќе се најдете по 7 години, среќата ќе ви служи и дека сè ќе се обнови, отколку што самото кршење носи несреќа.