Чек дис аут
Search

Неопходен детал за време на празниците: 3 совети за Божиќното цвеќе да ви трае и до една година!

Во продолжение прочитајте неколку совети со кои овој цвет ќе биде во полн цут и следниот Божиќ

Иако Божиќното цвеќе е многу популарно растение и речиси неопходен детал за домот за време на божиќните и новогодишните празници, многу тешко се одржува. Затоа во продолжение прочитајте неколку совети со кои овој цвет ќе биде во полн цут и следниот Божиќ.

 

  1. Чувајте ја на топло и на умерена светлина

Ова растение инаку потекнува од потоплите региони во екваторскиот појас, па затоа сака топлина. По купувањето на Божиќното цвеќе, внимавајте да не ја чувате долго време на ладно. Од друга страна, премногу висока температура исто така не е пожелна, затоа не ја чувајте во близина на радијаторот. Не треба да се чува на темно место или на директна сончева светлина. Ботаничарите советуваат дека ова растение не смее да претрпи никакви промени, односно не толерира ненадејни промени во температурата. Идеалната температура е помеѓу 15 и 20 Целзиусови степени.

 

  1. Внимавајте на наводнувањето

Премногу наводнување ќе го уништи растението многу брзо. Само кога земјата во саксијата целосно ќе се исуши треба да се наводни. Исто така, ботаничарите препорачуваат наводнување од дното, така што водата се истура во подметачот која ќе ја покрие површината. По правило, наводнувањето треба да се направи еднаш или двапати неделно. Исто така, се препорачува да се примени течно ѓубриво еднаш месечно.

 

  1. Скратете ги пупките во пролет

Иако е тешко да се обезбедат оптимални услови за одгледување на овие растенија, важно е да се има предвид дека како што се менуваат годишните времиња, треба да се менува и начинот на одржување. Значи, во март потребно е постепено да се намали наводнувањето. Потоа, откако лисјата ќе паднат и стебленцата целосно ќе се исушат, новите пупки треба да се скратат.

Во почетокот на средината на мај можете да започнете повторно со нормално наводнување, односно да ја одржувате почвата влажна, а ќе биде потребно и течно ѓубриво. Во есен, од 10 октомври до 20 октомври, кога ќе се ќе се намали дневната светлина, проверете дали Божиќното цвеќе има доволно светлина и дека температурата во просторијата е најмалку 15 степени. Со примена на овие совети, вашата Божиќното цвеќе би можела да блесне и следниот Божиќ.
Коментари

[fbcomments]