Категории

Нешта кои морате да ги оставите во минатото: Како да се ослободите од емоционалниот терет?

Вашето минато не треба да ја одредува вашата иднина – еве кои нешта треба засекогаш да ги оставите во минатото за да живеете среќно

„Многу е тешко да заминеш се додека не одиш. А потоа сфаќаш дека нема ништо полесно да целиот свет“ – Џон Грин

Понекогаш доаѓа момент кога животот престанува да ни одговара. За жал, луѓето често се плашат од било каква промена. Тие едноставно немаат храброст да го преминат она што не им се допаѓа, па затоа мораат и понатаму да живеат со тоа. Така се собира непотребно оптеретување, кое на крајот ги уништува. Но имаме право сето тоа да го оставиме и да го препуштиме на минатото.
Затоа ајде да се ослободиме од теретот.

1.Можете да прекинете врска во мигот кога чувствувате дека тоа е потребно
Можете да одите ако сте изневерени, ако ви се обраќаат грубо или ако вашиот партнер едноставно не ви одговара, иако ви се чини тешко ќе најдете подобар од него. Имате право сами да ја пишете својата љубовна приказна, и да биде баш онаква каква ќе ве прави среќни и задоволни.

2.Можете да си простите себеси за грешките
Вашето минато не треба да ја одредува вашата иднина.

3.Можете да се ослободите од вашата зависност
Можеби не сте сигурни во својата моќ, но ќе успеете. Многу се посилни отколку што си мислите.

4.Можете да престанете да се дружите со погрешни луѓе
Манипулаторите и оние кои едноставно престанале да бидат искрени со вас.

5.Можете да се ослободите од квалитетите кои не ви се потребни

6.Можете да не ги оправдате своите изгубени очекувања
Не сте го постигнале тоа што сте го планирале пред 5 години? Воопшто не го сакате тоа повеќе? Тогаш не треба да се врзувате за стандарди кои ви станале непотребни. Во секој миг имате право да ја преправите вашата приказна и да ги редефинирате вашите цели.

7.Можете да ја напуштите работата
Работата во која се чувствувате несреќно, немотивирано, не можете да го остварите својот потенцијал, каде ве деградираат или ве потценуваат. Можете да најдите нешто подобро.