Категории

Нешта кои се поважни за успех од интелигенцијата

Психологот Ангела Дакворт верува дека интелигенцијата не е толку важна за успехот, туку нешто сосема друго и неочекувано и таа го нарекува „цврстина“.

Таа помина години проучувајќи луѓе и откри дека старата поговорка – напорната работа секогаш ќе освои талент ако не работиме на тоа – е вистина. „Токму оваа комбинација на страст и истрајност ги прави успешните луѓе успешни. Со други зборови, тие имаа цврстина “, тврди таа. Покрај упорноста и напорната работа, подеднакво се важни и страста и патувањето до успехот.

„И покрај тоа што успешните луѓе денес мораа да направат некои работи кои беа досадни или фрустрирачки, па дури и болни, на нив никогаш не им падна на памет да се откажат. Нивната страст беше посилна. Талентот всушност се однесува на брзината со која се подобруваат нашите вештини кога вложуваме одредена сума напор во нив. Успехот доаѓа кога ќе ги земете своите вродени вештини и ќе ги користите “, објаснува Дакворт.

Всушност, таа верува дека напорната работа е двојно поважна од талентот и вештината.

„Мислам дека многу луѓе го користат зборот генијалец за личност која има интелектуален дар што е многу поголем од она што го имаат повеќето од тоа поле – без разлика дали станува збор за математика, музика или нешто друго. И поради таа вродена способност, таа ќе ги засени повеќето од нас. „Сакам да ја дефинирам генијалноста како достигнување што не беше постигнато без никаков напор, но како нешто што го заслуживме, без оглед како го заслуживме, тоа е нешто што вие самите го постигнавте, а не го добивте“, тврди таа. Како и да е, како можеме да станеме цврсти? Дакворт вели дека тешките луѓе имаат четири карактеристики во изобилство – интерес, вежбање, цел и надеж.

Прегледи:
64
Објавено на:
27.01.2021