Категории

Нештата кои ти ги имаш и ги земаш „здраво за готово“, некому му се во мислите и молитвите секој ден

Работите што вие ги земате здраво за готово, некому му се во мислите и молитвите секој ден и секоја ноќ. Промената што ви изгледа како да стоите во место, некој ја гледа како одличен начин за напредување. На луѓето околу вас на кои гледате со резигнација и досада, некој на секој начин се обидува да им пријде и да размени неколку зборови со нив. Научете да го цените она што го имате, бидејќи наскоро ќе дојде време кога и вие може да го изгубите.

Научете да го цените она што го имате затоа што никогаш не знаете што носи новиот ден. Можеби ретко кажуваш убав збор на луѓето со кои ги сакаш и со кои живееш затоа што ти е сладок и непотребен, затоа што ти е товар, затоа што не ја гледаш поентата во него, затоа што мислиш дека луѓето го знаат тоа. Но тој сфаќа дека некои работи треба да се повторат, потребно е да се повтори прегратка, бакнеж, допир, убав збор бидејќи тие се како секојдневна храна од која може да се живее само малку.

Научете да го цените она што го имате, бидејќи одложувањето за утре е навистина само лага. Знаеш дека утре нема да почнеш да ги цениш овие работи, знаеш дека утре нема да вложиш повеќе време во нив, знаеш дека ќе продолжиш да ги земаш здраво за готово, но со тој израз си ја смири совеста затоа што си заминал од можност, и тоа не е можност туку лага. Денес е единственото време кога можете да се предизвикувате себеси и поинаку да поставите приоритети и да го живеете животот поинаку.

Работите што ги земате здраво за готово нема да ви станат важни утре, но животот ќе ви ги одземе и ќе ги даде на некој што повеќе ги цени. Не гледајте на вашето минато од таа перспектива и прашувајте се како тоа можеше да ви се случи. Иднината е во наши раце само онолку колку што е моќта на нашите одлуки, не можеме да влијаеме на се надвор од нив. Но, денес можеме да го цениме она што го имаме, што и да се случило утре, дури и ако имаме убави спомени од нашето минато.

Превземено

Прегледи:
124
Објавено на:
06.05.2022