Категории

Нешто чудно се случува на Сонцето – Истражувачите предупредуваат дека се работи за нов феномен

Нешто големо ќе се случи на Сонцето, и тоа, судејќи според новата теорија на физичарите – многу наскоро. Тоа е феномен што американските научници го нарекоа „момент на прекин“.

Ако никогаш не сте чуле за тој настан, не сте сами. Имено, тоа е релативно нова идеја во сончевата физика претставена од Скот Макинтош, физичар специјализиран за истражување на сонцето од Националниот центар за истражување на атмосферата и неговиот колега Боб Лимон од Универзитетот во Мериленд. Според теоријата на двајцата научници, широки опсези на магнетизам шетаат по површината на Сонцето, а кога спротивно магнетизираните слоеви се судираат на екваторот, тие се поништуваат (или прекинуваат). Без експлозија, ова е магнетизам, а не антиматерија. Сепак, овој настан е многу важен, бидејќи може да значи дека следниот сончев циклус ќе биде многу посилен.

„Ако ова се случи наскоро, како што очекуваме, новиот 25 соларен циклус може да биде во првите пет во однос на силата на тоа како се водат записите“, рече Мекинтош. Ова е, како што истакнува порталот „Спејсведер“, барем контроверзна изјава, имајќи предвид дека повеќето научници сметаат дека новата фаза на соларна активност ќе биде помалку активна, слична на анемичниот сончев циклус 24, кој едвај го достигна својот врв во 2012 година и 2013. години.

“Што да кажам? Ние сме еретици “, од смеа одговара Макинтош. Физичарите ја објасниле својата теорија во трудот објавен во декември 2020 година во списанието Соларна физика.

Врз основа на 270 години податоци за сончеви дамки, тие откриле дека „настаните со прекин“ одделуваат еден соларен циклус од друг, што се случува приближно на секои 11 години, со акцент на „приближно“. Интервалот помеѓу „прекините“ е помеѓу 10 и 15 години, што е клучно кога станува збор за предвидување на сончевите циклуси.

„Забележавме дека секој следен циклус ќе биде послаб ако има подолг период помеѓу паузите. „Напротив, колку е пократко времето помеѓу прекините, толку посилен ќе биде циклусот“, рече Лимон. Овие идеи може да бидат контроверзни, но тие се предмет на верификација, па доколку настанот следи наскоро, а 25-те соларни циклуси се силни, тогаш Макинтош и Лимон се на добар пат, заклучува порталот.

 

Прегледи:
387
Објавено на:
17.06.2021