Категории

Неверојатни балерини на улиците на Куба

Во Куба, балетот е како национално богаство. Танчерите заработуваат многу, а уживаат статус и имаат фанови, како на пример поп ѕвездите во САД. Кубанската влада не само што вложува во школите за балет, туку дава и субвенции за билетите за балетските претстави.

Кубанците знаат да кажат дека танцот им е во ДНК и дека нема човек кој не танцува или барем ужива во гледањето на оваа уметност.

Балетот долго време се сметал соодветен само за жените, но со текот на годините тие стереотипи ги снема, а сега многу од танчерите се мажи. Членот на Кралскиот Балет Carlos Acosta вели „Сакав да играм фудбал и бев немирно дете, но кога ги видов професионалните танчери во Националното балетско школо на Куба на еден нивни настап, мојот живот засекогаш се смени.“

Javier Rojas #OZR_Dance || #???|| #?

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Фотографот Omar Robles долго време го привлекувала кубанската танцова традиција. Неодамна патувал во Куба да ја доживее оваа култура и да го документира животот на овие балерини и балетани.

„Изминативе две години ја посветив мојата работа исклучиво на фотографирање на балетани во урбани средини. Куба ја има една од највисоко рангираните балетски компании, затоа долго време сонував да го посетам овој остров. Нивните танчери се едни од најдобрите во светот, можеби е тоа заради нивната култура и нивната афро-кубанска крв, но најверојатно тоа се должи на Руската балетска школа која е дел од нивното наследство.“

Keyvin Martínez #OZR_Dance || #???|| #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Daniela Fabelo #OZR_Dance || #???|| #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

s-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none; word-wrap:break-word;” target=”_blank”>Patricia Santamarina. @patrillet #OZR_Dance || #??? || #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Laura Tosar @lauratosar #OZR_Dance || #???|| #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Sadaise Arencibia #OZR_Dance || #??? || #Cuba #?

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Yanet Álvarez #OZR_Dance || #??? || #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Daniela Fabelo & Daniela Cabrera #OZR_Dance || #???|| #Cuba

A photo posted by Omar Z. Robles (@omarzrobles) on

Прегледи:
300
Објавено на:
28.04.2016