Неверојатни психолошки факти кои ќе го променат вашиот поглед на светот

Дали знаете дека во споредба со другите сетила, сетилото за мирис е најмногу поврзано со сеќавањето?

-На луѓето им се потребни 66 дена за да створат нова навика.

-Присетувањето на некои мигови е полесно кога ќе ги затворите очите.

-Мозокот и цревата се тесно поврзани што објаснува за тоа зошто некои емоции, особено стресот, предизвикуваат психолошки функции на цревата.

-Да се сака идеализираната или имагинарна слика за личноста не е исто како и сакањето на таа личност онаква каква што е.

-Запишувањето на вашите соништа ќе ви помогне по јасно да ги формулирате.

-Во споредба со другите сетила, сетилото за мирис најмногу поврзано со сеќавањето.

-Да се има способност да се размислува за начинот на кој се размислува е знак на висока интелигенција.

-Секој човек има 3 карактери – Оној кој го прикажува, оној кој го има, и оној кој го сокрива.

-Сонувачите имаат поголема тенденција да сонуваат повеќе и веројатно дека ќе се сеќаваат на своите соништа.

-Најважниот избор на детската среќа е семејството и блиските пријатели.

-Да зборувате со смирен и тивок глас додека се расправате со некој ве прави доминантни во однос на другата личност.

-Луѓето кои се благодарни се по среќни.

-Познавањето на два јазици може да спречи Алцахмеров напад.

-Луѓето кои се заљубени се однесуваат слично како и луѓето со ментално пореметување.

-Најдобар ефект во текот на учењето ќе постигнете ако после секои 30-50 минути учење, правите пауза од 10 минути.

-Луѓето имаат тенденција да изградат емоционална поврзаност со луѓето со кои пеат.

-Недостатокот на сон предизвикува раздразливост и го зголемува ризикот од депресија.

-Најчестите ноќни мори се: паѓање, кога некој ве прогонува, кога сте заробени, кога доцните и кога сонувате дека некој ваш близок умира.

-Луѓето побрзо донесуваат одлуки кога треба да одат во тоалет.
Коментари

[fbcomments]