Категории

Неверојатно откритие на природата – Пронајдени стебла стари 18 милиони години

На грчкиот остров Лезбос се пронајдени 14 фосилизирани дрвја стари 18 милиони години. Фосилизираните дрвја се пронајдени во близина на населбата Сигри и скаменетата шума на грчкиот остров Лезбос, пренесува „Грчки репортер“. Професорот Никос Зурос, директор на музејот „Сигри“, вели дека дрвјата се многу добро зачувани и дека се положени едни врз други.

Тој рече дека се пронајдени фосилизирани дрвја и мали и големи дрвја со гранки. Дрвјата се од различна возраст, а меѓу нив има и четинари и дрвја што носат овошје. Уништувањето на дрвјата се случило по ерупцијата на гас за време на ерупцијата на вулканот, а после тоа биле покриени со пепел.

Долгите и обилни дождови ја преплавија областа, отстранувајќи пепел од дрвјата, како и одредени делови од нивните дрвја. Огромна кал ги блокирала долините и довела до редење дрва во последователни слоеви, кога тие се фосилизирале.

Се очекува во продолжението на ископувањето да се најдат повеќе дрвја. Скаменетата шума на Лезбос е прогласена за заштитен споменик на природата во 1985 година.

Музејот на природната историја на скаменетата шума на Лезбос е отворен во 1994 година.

Прегледи:
141
Објавено на:
08.03.2021