Категории

Неверојатно ремек дело – Поштар кој 33 години градел палата камен по камен

Во малото француско село Отрив, во бујна градина, Фердинанд Шевал изгради едно од најневеројатните уметнички дела. Имено, четириесет и тригодишниот поштар помина триесет и три години во градењето на својата идеална палата, што е неверојатен пример за наивна уметничка архитектура.

Неговата дневна рута беше долга 32 километри и ја мина целосно сам. Еден ден, враќајќи се дома, налета на еден необичен камен. И од тогаш, собирањето интересни камења стана негово хоби. Така Фердинанд Шевал започнал да ја гради својата палата во 1879 година користејќи камења што ги собрал во неговите области. Инспирацијата ја најде главно во книгите што ги читаше, природата и разгледниците што ги доставуваше. Работеше сам, ноќе после работа и под светло на ламба со масло. И со целосна поддршка од неговото семејство. Следните 33 години ги помина градејќи ја Идеалната палата.

Ова архитектонско чудо е мешавина од различни стилови, а неговата инспирација беше многу работи, од христијанството до хиндуизмот. Палатата инспирираше многу надреалисти, па затоа и самиот Пабло Пикасо беше воодушевен од тоа. Хиндуистички храм, египетска гробница, средновековен замок, џамија, швајцарска колиба, кули – сето тоа ја сочинуваат Идеалната палата. Theидовите се украсени со цитати и песни, од кои едната го инспирирала Шевал да ги именува своите уметнички дела.

Дури и додека тој беше жив, палатата почна да го привлекува вниманието на јавноста. Фердинанд Шевал многу ја сакаше својата палата. Толку многу што дури планираше да биде погребан во него. Бидејќи тоа било во спротивност со правилата на тоа време, тој изградил мавзолеј за себе на градските гробишта. Музејот што беше отворен покрај Идеалната палата во 2014 година го документира животот и инспирацијата на овој необичен човек.

По неговата смрт, Идеалната палата стана широко позната и заштитена со закон. Тоа беше дури и на поштенски марки, како почит кон човекот што го изгради. Денес, тој е домаќин на разни културни настани во кои младите уметници се охрабруваат слободно да се изразуваат, следејќи го примерот на Фердинанд Шевал.

Прегледи:
132
Објавено на:
30.05.2021