Категории

Ние сме она што го јадеме – Храната открива детали за нашиот карактер

Според резултатите од различни студии во изминатите неколку години, ние навистина сме она што го јадеме. Истражувачите откриле дека луѓето кои сакаат слатки, како бонбони, карамели и чоколадни колачи, се повеќе склони да бидат пријателски и сочувствителни – вистински душички. Откријте – каков вкус има вашата личност!

И додека достапноста, културата и навиките се огромни фактори во одредувањето на храната што ја консумираме, во текот на изминатите неколку години, резултатите од неколку студии покажаа дека особините на личноста, исто така, имаат одредено влијание врз она што ќе избереме да го ставиме во устата.

На пример, според истражувањето на Џон Хејс, професор по наука за храна на Државниот универзитет во Пенсилванија (кој признава дека бил лут повеќе од 20 години) и поранешната студентка на Универзитетот Пен, Надија Брнс, луѓе кои сакаат да возат глисери или да уживаат кога се во центарот на градот. на забави најверојатно ќе се нарачаат од најжешките пилешки крилца што се нудат.

Во две различни студии, Хејс и Бирнс ја проучувале улогата што ја игра лицето во конзумирање зачинета храна.

Како дел од првиот, објавен во 2013 година, Бирнс и Хејс ги собраа одговорите на 97 луѓе кои го рангираа интензитетот на примероците на капсаицин (алкалоиди од лути пиперки). Кога паралелно ги споредија нивните одговори и резултатите од истражувањето на личноста, открија дека луѓето кои сакаат чувства (на пример, оние кои сакаат да возат брзо по кривулест пат) се повеќе склони кон зачинета храна. Тие исто така откриле дека луѓето кои се чувствителни на пофалби и награди на натпревари, исто така, имаат поголема веројатност да јадат зачинета храна.

Друга студија, објавена претходно оваа година, ги потврди овие наоди и појасни дека иако лицето кое е чувствително на награди може да јаде зачинета храна, тоа не значи дека тој нужно ја сака. Друга група истражувачи во 2011 година испитуваше дали концептуалните метафори, како на пример кога викаме „слатко“ некого за кој се грижиме, може да ни даде увид во процесите на личноста. По пет различни студии, за време на кои беше проверено дали учесниците сакаат да учествуваат во друга студија, без никаков надомест, истражувачите открија дека луѓето кои сакаат слатки, како бонбони, карамели и чоколадни колачи, се со поголема веројатност да бидат пријателски расположени и сочувствителни – вистински душички.

Психопатите и горчливи вкусови
Можеби е уште поважно, наклонетоста кон слатки беше аналогна на лабораториски мерења на социјалната функционалност (како што е помагање, споделување и волонтирање). Од друга страна, лице кое сака црно кафе, тоник или ротквица може да биде психопат. Според една студија на австриски истражувачи, објавена минатата година, со речиси 1.000 испитаници, оние кои сакаат горчлива храна и пијалоци имаат поголема веројатност да имаат асоцијални лични особини, на пример, да бидат манипулативни и нечувствителни.

„Општата склоност кон горчливи вкусови се покажа како силен показател за макијавелизмот, психопатијата, нарцизмот и секојдневниот садизам“, пишуваат авторите на студијата.

Покрај тоа, резултатите сугерираат дека колку некој сака горчлива храна и пијалоци е постојано поврзан со тоа колку е темна личноста.

Додека научното истражување е сеуште во повој, Алан Хиршер, невролог и психолог специјализиран за третман на чувство за мирис и губење на вкус во Фондацијата за третман на мирис и вкус во Чикаго, ги поврзува личните особини и преференции за одредени вкусови. со години Тој има напишано голем број книги на оваа тема, вклучувајќи го и она што вкусува вашата личност.

Хиршер вели дека тој и неговиот тим ги испитувале вкусовите и профилите на личноста на повеќе од 18.000 луѓе и направиле корелација користејќи се, од закуски и појадок до различни вкусови на сладолед. Хиршер вели дека една од можните причини што би објаснила зошто она што го консумираме зборува толку многу за тоа кои сме, е поврзано со периодот од раѓање до седмата година. Ова е најважниот момент кога стекнуваме предност за одредени вкусови на храна. Тој, исто така, посочува дека деловите од мозокот кои имаат врска со нашата личност и оние каде што се нашите системи за мирис и вкус се во иста област. „Анатомски, тие се многу блиску еден до друг. Тоа има смисла “, објаснува тој.

Вотка и карактер
Едно истражување ги испитуваше преференциите за вкусови на вотка. На почетокот на 2000 година, тоа беше нарачано од тогашните дистрибутери на вотка Столишнаја, а истражувачите спроведоа неколку часови тестови за личност. Потоа, испитаниците слепо вкусиле вотка со различни вкусови, вклучувајќи праска, ванила, портокал и други, правејќи корелација помеѓу претпочитањето за одреден вкус на вотка и личност.

Според наодите на Хирш, луѓето кои велат дека сакаат вотка со вкус на праска се почесто „живи, драматични и полни со ентузијазам“. Од друга страна, љубителите на вотка од брусница се почесто сериозни, здодевни во кревет и работат премногу напорно. Во меѓувреме, потрошувачите на вотка со ванила се „импулсивни и водени од емоции“, и го сакаат друштвото на други луѓе.

Прегледи:
63
Објавено на:
08.09.2021