Категории

Ниедна врска нема да опстане ако ги нема овие три нешта

Сите имаме различни потреби кои ни се многу важни (колку контрола ќе имаме, како ќе комуницираме, дали често ќе се смееме итн.). Сепак, постојат некои фактори кои ја прават врската поуспешна и заедничка за сите.

Тие вклучуваат дружење, грижа и поддршка и се клучни за опстанокот на врската, според психолозите и советниците за односи.

Дружење
Нашата потреба за споделување постои уште кога сме родени. Растејќи, станува се поинтензивно и коегзистира со нашата потреба да припаѓаме некаде. Кога оваа потреба е задоволена, се чувствуваме комплетни, смирени и сигурни.

Нежност
Секогаш ќе сакаме другите, особено нашите, да ни покажуваат љубов со своите зборови и дела. Кога партнерот е нежен со нас, ние се чувствуваме среќни и повеќе веруваме во себе и во нашата врска.

Емоционална поддршка и афирмација
На повеќето луѓе им треба потврда и награда за да продолжат и да ги надминат пречките на кои наидуваат. Кога партнерот не поддржува, ние сме посигурни во себе, се опуштаме и го елиминираме стресот и негативните мисли.

Паровите кои успеале да ги обезбедат горенаведените три елементи во нивната врска имаат поголема веројатност да останат заедно подолго. Услов е секако однесувањето на двете страни да биде исто. Во здрава врска и двајцата членови бараат грижа, сигурност и дружење. Ако една од овие потреби исчезне за еден од двајцата, тогаш еден од врската е незадоволен и постои ризик врската да заврши, порано или подоцна.

Прегледи:
448
Објавено на:
07.01.2022