Категории

Никогаш не ја ставајте својата среќа во туѓ џеб – Вашата вредност не зависи од тоа дали сте сами или со некого

Не мора да се грижите за тоа како некој се однесува кон вас или колку ве сака, ако доволно си верувате себеси за да си заминете. Не мора да се грижите дека некој ќе ве изневери ако знаете дека сте способни да заминете и да бидете сами. Не мора да се грижите дека некој ве лаже ако сте искрени со себе. Не мора да се грижите некој да ви го скрши срцето ако знаете како да го поправите. Вистината е дека ние никогаш не можеме да гарантираме дека луѓето нема да не повредат, изневерат или лажат, не можеме да ги контролираме нивните чувства или нивните постапки, но можеме да се контролираме себеси. Како реагираме, и правиме тежок избор да си заминеме кога веќе нема да ја добиеме љубовта или ценењето за тоа што ги сакаме. Ако знаете како да се излекувате, луѓето нема да можат лесно да ве ранат и ако можете сами да бидете среќни, никогаш повеќе нема да се смирите или да бидете со некого само затоа што сте осамени.

Растејќи, не научија дека секогаш треба да ги сакаме другите и да бидеме љубезни со нив, но навистина не ни беше кажано како да бидеме љубезни со себе или како да се сакаме себеси. Ние всушност навистина не разбираме колку е важно додека не остариме и не доживееме доволно разочарувања за да сфатиме дека не може секогаш да им се верува на луѓето, дури и на оние што сме ги знаеле премногу добро. Ние навистина не го разбираме предавството се додека не дојде од личноста во која никогаш не сме се посомневале. Ние навистина не ја разбираме осаменоста додека не продолжиме да одиме сами откако некој ни вети дека секогаш ќе биде покрај вас.

Вистината е дека луѓето ги кажуваат сите правилни работи кога сакаат нешто, а можеби и во одреден момент тоа го мислеле, но и луѓето се премислуваат. Кога правите дом од луѓето, заборавате да изградите свој. Вашиот дом треба да бидете вие ​​и тој е тој дом во кој секогаш треба да се враќате кога работите ќе се распаднат, бидејќи тоа е единствениот начин за да најдете засолниште, сигурност и безусловна љубов. Вашиот дом треба да биде изграден од вас, така што кога луѓето ќе заминат, тие нема да земат една тула и вие не мора да го градите одново.

Прегледи:
118
Објавено на:
31.08.2021