Категории

Никогаш нема да признаат – Ова се најголемите фобии од кои патат мажите

Колку всушност стануваат чудни машките фобии? Ова се некои од најчестите кои малку луѓе се подготвени да ги признаат.

Паруреза (страв од мокрење во јавност)
Срамежлив мочен меур? Тешко или невозможно е луѓето да уринираат во присуство на други, било во нивниот дом или во јавните институции.

Кибофобија и хлорофобија (страв од зелена храна)
Овие луѓе како деца навистина мразеле брокула. Погледот на зелена храна, веројатно во раната младост, се поврзува со анксиозност. Ова може да се смета за сестрински страв од лаханофобија, страв од зеленчук, кој обично е предизвикан од прерано изложување на нездрава храна во детството.

Еметофобија (страв од повраќање)
Оваа состојба погодува околу 9% од населението, а според Ломбардо, таа се развива како резултат на трауматично искуство на повраќање, особено во детството. Тие често избегнуваат ситуации како што се јадење на јавно место, пиење алкохол, останување сами со деца, во случај децата да повраќаат и да патуваат. Се следат и строги диети, вклучително и внимателно проверување на рокот на траење на храната.

Глобофобија (страв од балони)
Стравот од балони може да произлезе од негативно искуство, како што е страв од силен, неочекуван звук на пукање на балон или страв од паника.

Синдром на измамник
Ломбард вели дека оваа фобија – стравот од „откритие“ – е најчеста вознемиреност кај мажите, особено кај успешните мажи.

„Тие ќе мислат: „Луѓето ќе сфатат дека сум извршен директор и не знам што правам“, вели таа. „Тие не зборуваат за тоа. И тогаш се обидуваат да го скршат, да го негираат и да го избегнат. Така, наместо да кажам: „Па, јас сум до врат. Што да правам? „Тие велат: „Па, вознемирен сум и не можам да кажам никому“.

Ануптафобија (страв да се биде сингл)
Можеби чувствувате притисок од роднините и пријателите да стапите во брак. Кога ќе видите пријатели или браќа и сестри како се мажат и имаат деца, можеби се плашите да го пропуштите тоа.

Што и да правите, избегнувајте да излегувате со некој кој страда од хомофобија, страв од брак – оваа врска ќе заврши лошо.

Фагофобија (страв од голтање)
Фобиите понекогаш може да се надминат со десензибилизација или одвлекување од коренот на анксиозноста. На пример, гледањето телевизија додека јадете може да го промени фокусот од грижа за голтање на она што е на ТВ.

Кулофобија (страв од кловнови)
Покрај тоа што кловновите можат да бидат целосно морничави, стравот од нив може да биде резултат на нешто што се нарекува „необичен ефект“. „Ефектот на необичната долина е теорија која тврди дека кога нешто има човечки карактеристики, што изгледа и се движи речиси, но не баш како природните човечки суштества, може да предизвика реакција како страв или одбивност.

Прегледи:
126
Објавено на:
12.06.2022