Категории

Никој не би очекувал – Најголемата причина поради која мажите и жените изневеруваат

Според искуството на многу терапевти, специјализирани за проблемите на вљубените парови, една навика е најчеста причина за неверство. Станува збор за – избегнување конфликт.

Многумина од нас ќе ги чуваат сите чувства за себе, а тоа станува особено штетно кога станува збор за негативни емоции, сомнежи или проблеми. Додека мислиме дека туркајќи ги овие негативни чувства под тепих, сакајќи да избегнеме дискусија или кавга, правиме добра работа, во одреден момент ќе почнеме да ги префрламе прашањата на нашиот партнер за кои никогаш отворено не сме разговарале. Наместо да се свртат кон отворена комуникација, партнерите обично се свртуваат кон другата личност и тогаш се појавува неверство.

Експертите сметаат дека само искрен разговор може да спречи прељуба, а пред тој разговор мора да си ги поставиме следниве прашања

Дали има нешто што не можам лесно да го споделам со партнерот?
Зошто се плашам да го споделам ова со него?
Што навистина ми треба од него и го игнорирам?
Кој е клучот за мојата благосостојба и да не го добијам од него?
Конфликтот не е секогаш лош и природно е да се појави, затоа не смееме ниту да се плашиме од него ниту да го избегнуваме, бидејќи благодарение на него и двете страни често добиваат можност да откријат кои фактори во врската го создаваат проблемот. Ако го избегнеме, лесно може да се појави незадоволство и презир.

Презирот е еден од најголемите непријатели на врските и браковите. Ова негативно чувство на неодобрување, придружено со гнев и отфрлање, е многу полошо од класичната фрустрација, бидејќи презирот укажува на тоа дека вашиот партнер не ве гледа како некој рамноправен на себе, но смета дека вредите помалку.

Прегледи:
565
Објавено на:
14.06.2021