Категории

Никој не рече дека ќе биде лесно – Но откажувањето никогаш не е опција

Затоа што никој не рече дека ќе биде лесно. Потребен е борбен менталитет и борбен дух за да се соочите со постојаните предизвици и битки што доаѓаат со тоа да бидете сами и да се грижите за себе.

Знам дека во некои денови посакуваш да се разбудиш со помалку обврски, сакаш да му дадеш пауза на умот, а на телото уште подолга пауза. Вие секогаш трчате правејќи нешто затоа што нема кој друг да го стори тоа. Знам дека во некои ноќи посакуваш само да спиеш без да се грижиш за твоите рокови, како ќе составиш крај со крај, како ќе ги плаќаш сметките или бескрајната листа на одговорности што ги имаш. Знам дека понекогаш чувствуваш како тежината на светот да е на твоите плеќи и не можеш никого да побараш да ти помогне да го носиш. Вистината е дека треба да се плати цена кога ќе изберете независност, кога ќе изберете да бидете свој столб и свој чувар, кога ќе одлучите дека ќе си обезбедите сè што ви треба наместо да зависите од некој друг или да одберете живеат според туѓи правила. Има цена да се плати кога ќе одлучите да бидете своја личност затоа што прилично ги исполнувате сите улоги во една. Вие сте мајка, татко, сопруг и најдобар пријател одеднаш и понекогаш немате сила да се справите со сите нив. Понекогаш навистина ви треба пауза. Значи, во ред е да признаете дека сте уморни и треба да забавите.

Затоа што никој не рече дека ќе биде лесно. Потребен е борбен менталитет и борбен дух за да се соочите со постојаните предизвици и битки што доаѓаат со тоа да бидете сами и да се грижите за себе. Тоа е болно, но тоа е вид на болка што попрво би ја претрпеле, наместо болка што доаѓа со зависноста на кодот или потпирање на некој друг за валидација или одобрување или чувство на идентитет или loveубов. Значи, знам дека сте уморни, но држете се, продолжете да се борите, продолжете да се полевате со поголема грижа за себе и самољубие за да можете да цветате, да го одржувате храброто лице и борбениот дух затоа што знам дека можете. Знам дека го правите тоа со години и знам дека можете да го правите тоа уште повеќе години.
Продолжете така затоа што тоа е вашата заштеда на благодатта, тоа е она што ве издвојува, тоа е она што ве прави убави и самодоволни и за ништо во целиот свет не вреди да се откажете од тоа. Затоа, притиснете ги сопирачките малку, одморете се и повторно вклучете го моторот.

Прегледи:
415
Објавено на:
30.04.2021