Категории

Никој нема право да ги преиспитува моите љубовни избори

Не сакам да бидам во долгорочна, посветена врска во моментов, и тоа е во ред. Можеби работите ќе се сменат во иднина; можеби моите чувства ќе се променат во иднина и можеби ќе бидат во долгорочна врска. Но, засега, јас не барам таква посветеност и во ред сум со тоа. Јас сум ремек дело во тек, без разлика колку сакам да бидам совршена, бидејќи длабоко во себе знам дека никогаш нема да бидам „совршена“. И на крајот на денот, не е важно што мислат другите за мене, бидејќи тоа е мојот живот, и единствените луѓе што треба да ги слушам сум јас и луѓето кои се грижат за мене.

Па што ако се плашам од посветеност? Тоа е нешто за што ќе разговарам со мојот иден партнер и терапевт, но не е нешто што секој странец има право да го суди. Без оглед дали е романтично, сексуално, платонски или нешто измеѓу (или ниту еден од тие избори), сите врски се значајни и заслужуваат почит. Не можеме да судиме за врска врз основа на она што мислиме дека заслужува „легитимен“ однос. Односите вклучуваат здрави интеракции со луѓе, и додека луѓето го прават тоа, тоа е се што е важно.

Вистината е, јас се чувствувам среќно во самотијата. И никој нема право да го преиспитува мојот избор, бидејќи мислам дека грешат. Сакам да се чувствувам сигурно во себеси и мојот избор. Сакам, пред се, да се сакам себеси и мојот живот, со сите негови недостатоци и несовршености. И додека живеам на тој начин, се стремам да живеам така, тогаш секогаш ќе го живеам најдобриот живот за себе.