Категории

Ниска самодоверба – Како да ја подобрите и да живеете задоволен и квалитетен живот

Самодовербата е еден од најважните фактори за убав, задоволен и квалитетен живот. Еве која е причината за ниската самодоверба и дали и на кој начин може да се надмине.

Самодовербата е еден од најважните фактори за квалитетен и исполнет живот. Ако го нема, или е ниско, не дозволува човекот да се чувствува сигурен во себе, постигнат, да го цени својот успех, да се чувствува добро во својата кожа… Ниската самодоверба се состои од комбинација на фактори. За да научите како да се перцепирате себеси на адекватен начин, треба да разберете кои се нејзините причини.

1. Психолошка траума
Детството е најчувствителниот период во животот, па психолошките трауми кои потоа се случиле оставаат длабоки „лузни“ на човечката психа. Физичката, емоционалната и друга злоупотреба може да предизвика сериозна штета на личност на која било возраст. Ваквите околности не тераат да веруваме дека никому не може да му се верува, дека другите луѓе само сакаат да не повредат… Ако не сме добиле доволно љубов и внимание, плачеме верувајќи дека не сме го заслужиле и дека сме виновни за тоа. Емоционалното запоставување е една од најголемите причини за ниска самодоверба во зрелоста.

2. Семејни односи и воспитување
Овој фактор е поврзан и со детството и е многу важен во формирањето на самодовербата. Во зависност од психолошката клима во семејството, односот помеѓу родителите и децата, начинот на воспитување, се развива самопочитта. Ако на детето често му викаат, ако го казнуваат, негираат, во споредба со другите деца, тогаш тоа сигурно подоцна ќе доведе до проблеми со самодовербата.

 

3. Конфликти
Конфликтите и внатре и надвор од семејството, на пример на училиште, влијаат на самодовербата. Често е забавно за врсниците да малтретираат други деца. Причината за потсмев може да биде се, од говорна мана, носење наочари за вид и болести до облека, фризури, час… Ако детето се смеело на училиште како дете, а родителите не покажувале интерес за тоа што му се случува. а не добил доволна поддршка и заштита, тогаш тоа доведува и до ниска самодоверба.

4. Медиуми
Медиумите имаат огромно влијание врз нашите животи бидејќи пропагираат нереални стандарди. Изглед, фигура, висина, тежина, интелигенција, богатство… Ни ги наметнуваат како примери луѓе кои се богати, живеат луксузно, изгледаат совршено…. И тогаш секој што не може да го постигне тоа се чувствува безвредно и безвредно. Сметаат дека не се доволно добри, дека никој нема да ги сака такви …

Што можете да направите за да ја подобрите вашата ниска самодоверба?

За почеток, отфрлањето на старите верувања не е воопшто лесно. Треба да се убедиш себеси дека вредиш, дека си добар, убав, одличен, дека заслужуваш љубов и некој што те сака… Да се ​​помириш со твоите маани. Разберете дека тие не се нешто што ве прави помалку вредни. Да научиш да се сакаш со вишок килограми, мали гради, крив нос, целулит… Да не се споредуваш со другите, туку само со тоа што си бил вчера… Сето ова бара многу време и работа на себе, но не е невозможно!