Категории

Нивната верност нема граници: Овие животни остануваат со еден партнер цел живот!

И животните имаат свои начини преку кои искажуваат љубов и верност кон својот партнер.

Макарони пингвин

Станува збор за најчестиот вид на пингвини. Ниедна птица не покажува толкава приврзаност кон човекот како Макарони пингвинот. Мажјаците се поголеми и потешки од женките, а кога ќе го заиграат својот танц оставаат без здив. Тогаш нишаат со главата настрана и испуштаат звуци. Кога ќе добијат бебе, мажјаците остануваат да ја чуваат додека мајката лови храна.

Жерав

Станува збор за големи птици чија должина е од 100 до 130 цм, а размерот на крилјата достигнува до 2 метри. Кога женката два пати по ред ќе врисне, мажјакот повторува по неа.

Морско коњче

Пред да почнат мажјаците да го носат бебето во кесата на стомакот, флертуваат така што ги истакнуваат опашките и кружат еден околу друг. Женките покажуваат љубомора, па ги бранат мажјаците од другите птици.

Сив волк

Алфа мажјакот и неговата женка се складен и моќен пар, со обзир на тоа дека остатокот од чопорот зависи од нив. Се парат еднаш годишно.

Був

Бувот исто така има свој јазик на љубовта, па мажјаците флертуваат така што на својата женка и носат мртви глувци. Нејзиниот одговор е во вид на крекање.

Орел

Орлите во секоја сезона на парење се враќаат на своите избраници, а кај нив мажјаците ги греат јајцата и помагаат при хранењето на птиците.

Гибон

Овој вид на мајмуни имаат љубовни врски најслични со луѓето. Имено, и тие се склони кон прељуба, раскинување, па дури и враќање на стариот партнер. Кога парот ќе остане подолго во врска, тие се грижат еден за друг и заедно ги одгледуваат младите.

Црн лешинар

Нив ги прати незгодна репутација, но барем во тоа се заедно со партнерот. Кога ќе им се допадне некоја женка, тие и се додворуваат така што кружат околу неа со подигнат врат и ја прогонуваат. Парот останува заедно една година, а кога ќе снесат јајца ги чуваат наизменично.

Дабар

Тие му остануваат верни на партнерот до крај на животот, покажало истражувањето на Универзитетот Чарлс во Прага. Не е познато на кој начин бараат партнер, но кога ќе го пронајдат, тоа е засекогаш.

Лебед

Лебедите се најголемата асоцијација за љубов. Најубавите и најголемите од родот птици и се додворуваат на партнерката така што го подигаат вратот нанапред, а најубавиот момент во нивната љубов е кога ќе се соединат во облик на срце. Звуците кои ги испуштаат се помалку романтични, но тоа не ги спречува да останат заедно до крај на животот.