Категории

Нормална појава или причина за грижа? – Зошто вашето куче си ги лиже и гризи шепите

Долготрајното грицкање може да сигнализира алергија на храна. Но, утврдувањето на точната состојка на храната што предизвикува алергии е тешко и одзема многу време.

Друга причина може да биде болест. Некои американски институти заклучија дека болката и повредите (предизвикани од болести како што се артритис или дисплазија на колкот), како и автоимуни болести, цисти, тумори и рак, може да доведат до тоа кучето почесто да ја гризе шепата. Некои кучиња може да ги „гризат“ шепите поради инфекции на кожата предизвикани од хормонална нерамнотежа.

Друга причина може да биде повеќе безопасна. а тоа е сува кожа. Во зима, сувиот воздух или недостатокот на масни киселини во исхраната може да резултира со сува кожа. Покрај тоа, болви, крлежи, грини и други паразити може да ја иритираат кожата, како и некои сапуни и шампони.

Ако вашето куче трча по градини и тревници освен болви и крлежи, употребените пестициди може да им ги разгорат шепите. На тротоарите што се користат за отстранување на снегот може да го имаат истиот ефект.

Зошто кучињата ги лижат шепите и стапалата?
Лижењето на стапалата може да биде знак на анксиозност, депресија, стрес, досада или кучешки компулсивно нарушување, кое погодува дури 3 проценти од кучињата.

  • Гризењето и лижењето може да ја нарушат нормалната кожна бариера и нормалната одбрана на кожата
  • Иако ваквото однесување е многу често и главно безопасно, повикајте го вашиот ветеринар ако забележите:
  • Често, упорно, прекумерно или опсесивно џвакање или лижење на стапалата.
  • Куцање, губење на косата кај фоките или кожа која е црвена, отечена, крвави или прилично топла на допир.
  • Промена на бојата на крзното.
  • Делот од шепата што е чувствителен на допир.
  • Исекотина или друга рана.
Прегледи:
38
Категории:
Животни · Секојдневие
Објавено на:
16.06.2022