Категории

Ноцебо ефект – Не дозволувајте му на умот да си игра со вашето тело

Плацебо е феномен кој работи на таков начин што свеста, преку сугестија, влијае на подобрување на здравјето, а ноцебо го влошува според истиот принцип.

Терминот плацебо потекнува од латинскиот збор плацебо, што значи – да сакаш, да си задоволен. Објаснето е како феномен кој работи од самата свест користејќи предлог за подобрување на здравјето, и физички и психички. Некои го нарекуваат „ефект на перцепција“, а други „ефект на верување“.
Наспроти тоа е ноцебо, што се манифестира со свест, исто така со предлог, влошување на здравјето. Брус Липтон верува дека тие се подеднакво силни, наведувајќи случаи кога лекарите или семејствата ги убиле надежите на пациентите, а со тоа и на нивното здравје, со тоа што ги вклучиле во програмата да веруваат дека се немоќни.

Ефектот ноцебо не само што е токсичен, тој е и многу заразен. Адолесцентите и учениците се особено подложни на тоа, бидејќи тие веќе се под стрес поради епидемија на акни, малициозни коментари од врсници на своја сметка и несогласувања со родителите. Тие се во ранливи години, со помал степен на самодоверба и се поподложни на влијанија од различни видови.

Ова е поткрепено со случајот кога наставник пријавил „мирис на бензин“ во средно училиште во Тенеси во 1998 година, а многу ученици од 36 различни училници пријавиле главоболки, гадење, вртоглавица и поспаност. Скоро 100 студенти и вработени беа однесени во брзата помош, а скоро 40 беа приведени преку ноќ. Училиштето повторно се отвори помалку од една недела подоцна, а уште 71 лице беше донесено во собата за итни случаи.

Анализата не откри апсолутно никаков знак на токсини или штетни материи. Наместо тоа, научниците обвинуваат огромна психогена болест предизвикана од виртуелната
заразен ноцебо ефект.

Во есента 2012 година, дваесетина ученици од средно техничко училиште во Мидлтон, Масачусетс, беше мистериозно погоден од икање. Родителите ги опишаа како гласни и пирсинг или како икање што прераснаа во гласно завивање. Научниците го класифицираа овој енигматски икање како гласовни тикови, но не можеа да ја утврдат причината, па заклучија дека станува збор за масовна хистерија.

Прегледи:
71
Објавено на:
08.07.2021