Категории

Со новиот сет на нозе ги направите првите мали чекори (ВИДЕО)

Софија е најнапредниот робот создаден од страна на Hanson Robotics. Неодамна, таа доби новиот сет на нозе,  со кои сега таа може на направи неколку бавни чекори, а дури и да изигра неколку танцови потези. Можеби се мали чекори за Софија, но, со сигурност се големи за роботите од овој вид.

Креатор на роботот е Дејвид Хенсон, основач на „Hanson Robotics“, човекот кој целата своја кариера ја посвети да направи „робот со душа“ и чија цел е да ги научи роботите на креативност и емпатија, човечки особини што се неопходни за да не се доживуваат роботите како машини.

Нејзината кожа е изненадувачки реалистична. Направена е од материјал наречен “frubber”, што и овозможува да трепка, да ја движи устата и природно да ја врти главата.

Со новиот сет на нозе, Софија може да направи неколку чекори, па дури и да изигра некои тацови потези.