Категории

Објавен извештај на ЦИА во кој се наведува дека луѓето можат да патуваат низ времето и просторот со помош на својот ум

Корисниците на ТикТок масовно го споделуваат и коментираат декласифицираниот извештај на ЦИА, тврдејќи дека луѓето можат да патуваат низ времето и просторот користејќи го својот ум. Тоа е стар проект, наречен „Искуството на минување“, заснован на претпоставката дека човечките умови се холограми во рамките на поголемиот холограм на универзумот.

Извештај од 1983 година, фокусиран на зачудувачка техника наречена „искуство на поминување“, беше официјално објавен во 2003 година, давајќи упатства за тоа како луѓето можат да ги надминат просторот и времето. Еден корисник на „Тик Ток“ се обиде да ги протолкува и објасни наводите на извештајот објавувајќи низа видеа, наводно илустрирајќи како документ на ЦИА потврдува трансцендентална медитација и хипноза. Според нејзиното толкување, извештајот се обидува буквално да расветли витални и сè уште нерешени прашања како што се „каде одиме по смртта, што е свест, универзумот е холограм, патување низ времето и како да испраќаме телепатски пораки?“.

Авторот на „Анализа и проценка на процесот на минување“, потполковник на американската армија, Вејн Мекдонел, се повикува на единствена техника што тој ја нарекува „систем на обука“. Мекдонел вели дека има за цел да ја „зајакне силата, фокусот и кохерентноста на амплитудата и фреквенцијата на мозочните бранови помеѓу левата и десната хемисфера за промена на свеста, придвижувајќи ја надвор од физичката сфера за на крајот да се избегнат дури и временски и просторни ограничувања“.
„Искуството“ исто така го користи звукот за подобро контролирање на мозочните бранови за промена на умот.

Извештајот исто така заклучува дека цврстата материја всушност не постои, бидејќи масата на атоми што го сочинуваат „физичкото“ тело се врти, осцилира и енергетски мрежи. „Универзумот се состои од енергетски полиња кои комуницираат, оставете ги да одморат и оставете ги да се движат. Тоа е само по себе огромен холограм со неверојатна сложеност “, се наведува во извештајот, нагласувајќи дека човечкиот ум е исто така холограм што се прилагодува на холограмот на универзумот.

Во коментарите на Тик ток, започна жива дискусија и една личност со ентузијазам објави: „Ова е X-Files во реалниот живот“.

„Не е лага. Многу луѓе кои медитираат исто така ќе ви кажат дека: „Кога медитирам или сум под хипноза, гледам форми и линии во различни бои додека моите очи се затворени“, напишале други.

Меѓу коментарите беа и оние на кои објаснувањата не им изгледаа многу убедливо.

„Сè што се зборува тука е – во принцип, се обидувам да докажам како работи ова, но навистина е тешко, бидејќи не можам физички да ја докажам свеста“, објави еден корисник на „Тик ток“, а друг реагираше слично:

„Јас сум толку уморен и ова скоро ме заспа затоа што не разбирав ништо што рече“, објави Спутник Интернешнл.