Категории

Очите секогаш ја кажуваат вистината: Еве како можете да „прочитате“ некоја личност – само од нивните очи!

Одамна е познато дека изразите на лицето и движењата на телото можат да го откријат карактерот на една личност. Во исто време, очите се најдобриот показател за тоа што некој крие внатре, тие се „прозорците на душата“. Ако знаете како да набљудувате личност на вистински начин, можете да дознаете повеќе за нив.

 

Пишува сè во неговите очи. Во нив се кријат мисли, чувства, желби, стравови, надежи … Тие се најубавиот украс на нашето лице, „огледалата на душата“ што не откриваат.

Луѓето отсекогаш сакале да ги разберат мислите и личноста на оној што го гледаат. Од оваа желба, се разви античкиот метод на „физиономија“, теорија според која цртите на лицето, движењето и држењето на телото ги објаснуваат менталните карактеристики на луѓето.

Особено внимание се посветува на изразот на очите и движењата на мускулите околу нив, а експертите од оваа област тврдат дека ова е најдобриот начин да се запознаат склоностите, способностите, недостатоците и карактеристиките на една личност.

Затоа е важно да ги гледате луѓето во очи, особено кога зборувате, бидејќи тоа создава попријатна атмосфера и подобра комуникација, советуваат физиономичарите.

Исто така, постои една неверојатна регуларност на човечкото тело.

Имено, органите и нивните делови се со различен обем и форма кај секоја личност, а исклучиво е само окото! Големината на ирисот е иста кај сите луѓе и е 10 милиметри.

И во медицината, ирисот може да укаже на многу болести. Лекарите кои се занимаваат со ваков тип на дијагноза тврдат дека ирисот остава лузни од удари и повреди, како и какво било нарушување во работата на внатрешните органи.
Според старите народни верувања, „на очите секогаш им се верува повеќе отколку на ушите“, што не е без основа. Физиономичарите тврдат дека очите можат да бидат убави, срамежливи, лицемерни, лажни, палави, благи, волшебни, заносни, злобни, магични, љубезни, насолзени, сјајни, милостиви

Изразите на очите исто така се поврзани со скоро сите придавки кои означуваат карактеристики на личноста во психологијата.

Значи, ние велиме дека нечиј поглед е меланхоличен, сомнителен, досаден, мирен, нежен, јасен, весел, вознемирен, очаен, воздржан, загрижен, лажен, едноставен, искрен, опуштен…

Очите секогаш кажуваат лага
Очите откриваат и лаги, измами, лоши намери, тие укажуваат на непостојани, несигурни луѓе, но и стабилни и мирни луѓе во кои можеме да веруваме.

На пример, смеењето во кое се движат само мускулите околу усните не е искрено, тоа е присилно и пресметано. Вистинска, искрена смеа ги придвижува сите мускули околу устата и очите. На внимателниот набудувач, погледот ја открива и менталната состојба, како и она што некој го носи во својот ум.

Кога судите некого врз основа на неговиот став, нека биде по начинот на кој изгледаат најчесто.

Научните тестови покажаа дека има повеќе од 300 изрази на лицето, кои будат различни емоции. Бидејќи емоциите произведуваат изрази на лицето, може да биде и обратно, така што со некои гестови можеме да предизвикаме одредени ефекти врз телото. Така, на пример, кај луѓе кои имаат исплашен израз, или температурата на телото се забрзува и се зголемува. Стравот предизвикува треперење, а гневот го загрева телото.

Или се забавува кај луѓето кога прават израз на лицето што потсетува на одвратност .Нервот што влијае на лицето е поврзан со мускулите на лицето кои влијаат на протокот на крв и со тоа ги предизвикуваат горенаведените случаи.

Прочитајте што може да се „прочита“ на лицето на една личност, а потоа проверете со вашите познаници и пријатели дали таквиот метод е точен или не.

Јаснен поглед

Искрени, добронамерни и самоуверени луѓе кои влеваат самодоверба имаат јасен, упорен став.

Бистар

Акутните, весели и љубопитни луѓе кои водат здрав и успешен живот имаат јасен, одличен поглед. Претежно се ентузијасти, полни со оптимизам и други уживаат во нивното друштво.

Топлол поглед

Долг, топол изглед открива мирна, нежна личност која е љубезна кон нас, нè сака и ни посакува добро. Вака најчесто гледаат на нас таткото и мајката, како и на луѓето кои ни веруваат.

Непослушен

Весел, палав изглед најчесто го насочуваат млади луѓе, но и несериозни, несовесни луѓе склони на шеги.

Понекогаш може да ви се чини дека тие се површни и премногу опуштени, дека лесно простуваат и дека ништо не им претставува проблем. Понекогаш треба да бидат малку воздржани и водени, но внимавајте да не го загушите нивниот ентузијазам.

Жив поглед

Љубопитни, екстровертни, нетрпеливи, брзи луѓе имаат жив, непостојан изглед. Тие гледаат сè што се случува, реагираат брзо и размислуваат, понекогаш набрзина и непромислено. Тие имаат многу енергија..

Симпатичен

Симпатични, големи очи, нежен изглед украсува нежни, отворени луѓе, подготвени да направат отстапки и се да дадат. Сепак, за возврат го очекуваат истото, па затоа внимавајте да не ги разочарате.

Питом

Филантропите имаат нежен изглед, подготвени да им помогнат на сите што имаат потреба од тоа. Тие имаат големо срце, тие се милостиви, драги, приврзани.

Огнен

Огнен поглед кој создава впечаток дека искри ќе летаат од очите во секој момент изневерува страсна, чувствителна личност,заљубена во природата, склона кон напади

Прегледи:
755
Ознаки:
· · ·
Објавено на:
20.03.2021