Од денес започнува ЕХО – фестивал на планински филм: Уживајте во програмата!

Од денес, 28 октомври, на задоволство на вљубениците во планинските спортови, планините и природата, започнува програмата на овогодинешното ЕХО!

Ова е овогодинешната програма:

Ден 1 28.10.2019 – кино Милениум

19:00 Отварање на ЕХО со Македонски документарен филм – „Виа Динарика – Македонската авантура“, режија Сергеј Георгиев, Македонија, 2019, 28мин
19:45 „Чангабанг и огледалата на повторувањето“, Жан-Пјер Таврон, Франција, 2019, 52 мин
21:00 “Овој планински живот“, Грант Болдвин, Канада, 2018, 77мин

Ден 2 29.10.2019 – кино Фросина, МКЦ

18:00 „Ни требаат бели дробови – трчање преку Пиринеите“, Лудовико де Маистре, Италија, 2019, 68мин
19:08 „Империја на ветровите“, Лорен Жаме, Франција, 2018, 52 мин
20:15 Промоција на книгата „Слободата како уметност“ од авторката Бернадет Мекдоналд
20:30 Презентација на Фабијано Вентура – Италија
21:50 „Искачувањето на Еверест“, Антонело Падовано, В. Британија, 2019, 57 мин

29.10.2019 – Џебно кино, МКЦ

17:00 „Обратен Еверест“, Балаш Лернер/Гергели Балаш, Унгарија, 2018, 50 мин.
17:50 „Пумори, ќерката на планината“, 59мин
18:50 „РИАФН“, Ханес Ланг, Германија, 2019, 30 мин
19:20 „Кула“, Пауло Цесар Фахардо, Португалија, 2016, 12 мин
19:32 „Предзнак“, Елена Гоатели/Ангел Естебан, Италија, 2019, 14 мин

Ден 3 30.10.2019 – кино Фросина, МКЦ

18:00 „По патеката на глечерите – Мисија во Алјаска“, Фабијано Вентура, Италија, 2016, 52мин.
18:52 „Спелеонаут / Под каменото небо“, Соња Џекиќ, Србија, 2018, 57 мин
20:00 Презентација на Влад Павлов – Бугарија
21:15 „Последната планина“, Дариуш Залуски, Полска, 2019, 85 мин

30.10.2019 – Џебно кино, МКЦ

17:00 „Лоик и Флолопапите“, Доминик Сниерс, Белгија, 2019, 46 мин
17:46 „Напивката“, Габриела Мартинез Гарза, Мексико, 2019, 7 мин
17:53 „Бркајќи чудовишта“, Кристал Врајт, САД, 2018, 5 мин
17:58 „Долина на Месечината“, Хена Тејлор, САД, 2018, 22 мин
18:20 „Поделба“, Ли Крејџ, В. Британија, 2018, 40 мин
18:49 „Валмапу“, Бен Стургулвески, САД, 2018, 6 мин
18:55 „Бенџи“, Андриус Зукас, В. Британија, 2019, 8мин.
19:03 „Во потрага по врв“, Александер Дјаченко, Русија, 2019, 16мин
19:19 „Фокус“, Крис Прескот, В. Британија, 2018, 35 мин

Ден 4 31.10.2019 – кино Фросина, МКЦ

18:00 „Бајандалај – Господарот на тајгата“, Анер Ечебариа Морал/Пабло Видал Сантос, Шпанија,
2018, 11 мин
18:11 „Тор“, Инаку Урести Арбулу, Шпанија, 2018, 41 мин
18:53 „Неоштетени“, Рожле Брегар/Матич Облак/Миха Авгуштин, Словенија, 2018, 52 мин
20:00 Презентација на Македонско еколошко друштво
21:10 „Гребенот Ветерштајн“, Јакоб Швајгхофер, Астрија, 2019, 21 мин
21:31 „Тежината на водата“, Мајкл Браун, САД, 2018, 80мин.

31.10.2019 – Џебно кино, МКЦ

17:00 „РанКамино“, Адриан Дмох, Полска, 2018, 43 мин
17:43 „Дух на јагуар“, Павол Барабаш, Словачка, 2018, 58 мин
18:41 „Закани во северните мориња“, Жак Лоел, Франција, 2018, 52 мин
19:33 „Хамун“, Махди Чалани, Иран, 2017, 22 мин

Ден 5 01.11.2019 – кино Фросина

18:00 „Ар Џеј Рипер“, Џои Шуслер, САД, 2018, 20мин.
18:20 „Арон Дурагати – играње со невидливото“, Матео Веторел/Дамјано Левати, Италија, 2019, 30мин.
18:53 „Засолниште“, Жулиен Розерен/Морган Ле Фошер, Франција, 2019, 45мин.
20:00 Прогласување на победниците од страна на жирито
21:00 „Манаслу – планина на душите“, Гералд Салмина, Австрија, 2018, 100 мин

01.11.2019 – Џебно кино

17:00 „Потценетиот“, Ели Грин/Мет Грин, В. Британија, 2018, 21 мин
17:21 „Низ темнина“, Мелиса Бранднер/Мануела Мандл, Норвешка, 2019, 20мин
17:43 „Сега или никогаш“, Симон Плацер/Јакоб Швајгхофер, Австрија, 2018, 21мин.
18:04 „Видовитата и невиденото“, Сара Доса, САД, 2019, 86 мин
19:30 „Планина, Свештеник, Син“, Џон Седон/Ваибав Каул, Индија, 2018, 27 мин

ВЛЕЗ СЛОБОДЕН

*На отварањето во кино Милениум во понеделник на 28ми октомври, ќе биде задолжително да се подигне карта од билетарата на киното која не се наплаќа служи за нумерација. Препорачливо е да се дојде 15 минути пред проекцијата која почнува во 19 часот.
Коментари

[fbcomments]