Од денес започнува фестивалот на планински филм – ЕХО, најмоќно досега!

Од денес, 19 ноември, на задоволство на вљубениците во планинските спортови, планините и природата, започнува програмата на овогодинешното ЕХО – најмоќно досега!

Програмата се состои од 2100 минути филм и 4 презентации – од претставници од 20 земји, кои ќе ги претстават своите искуства во широк спектар на активности и нивен начин на уживање во тоа што и ние самите толку го сакаме: алпинизам, скијање, екологија, велосипедизам, фотографија, параглајдерство, спелеологија… Авантура!

Програмата како и до сега, поради својата обемност и разноликост, ќе се емитува во 3 кино сали: Милениум, Фросина и Џебно. И повторно – влезот е слободен!
Линк до програмата http://www.ehofilmfest.mk/timetable-2
Бидете дел од овогодинешното издание на ЕХО и искористете ја можноста за дружење, едуцирање и инспирација – да ја славиме гласно нашата вљубеност во светот на природата!

19 НОЕМВРИ (Понеделник)
Кино МИЛЕНИУМ
19:00 „Само од воздух“, Џанлука Маспес, Италија, 2018, 31’
19:31 „Белешки од карпата“, Сибе Вани/Гијом Лион, Белгија, 2017, 35’
20:05 ОТВОРАЊЕ на Фестивалот на планински филм ЕХО 2018
20:35 „Забардаст“, Жером Танон, Франција, 2018, 54’
21:30 „Бонингтон, алпинист“, Брајан Хол/Кеит Партриџ, Велика Британија, 2017, 70’

20 НОЕМВРИ (Вторник)
Кино ФРОСИНА
16:00 „Елбрус“, Лорен Жаме, Франција, 2017, 70’
17:08 „Ничија земја – Експедиција на Антарктикот“, Матиас Маер, Австрија, 2018, 72’
18:18 „Високо во небото“, Џејсон Хекокс, Нов Зеланд, 2018, 43’
19:15 „Бескрајна светлина – приказни од северот“, Марко Трибелхорн – Траблхаус, Италија, 2018,15’
19:30 Презентација на АРИАНА ТРИКОМИ, Италија: „СВЕТСКИ ФРИРАЈД ШАМПИОН ЗА 2018“
20:30 Презентација на КШИШТОФ ВЈЕЛИЦКИ, Полска: „МОЈ ИЗБОР“
22:00 „Психо вертикала“, Џен Рендал, Велика Британија, 2017, 65’

ЏЕБНО кино
16:00 „Женски патишта“, Дукас Сандра/Таранто Јуниор Франциско, Франција, 2017, 29’
16:29 „Есен – сезоната во долината“, Рус Вакрилов, Бугарија, 2017, 29’
16:58 „Зелен Еверест“, Жан-Мишел Жорда, Франција, 2017, 53’
17:51 „Последните ловци на мраз“, Јуре Брецељник/Рожле Брегар, Словенија, 2017, 71’

21 НОЕМВРИ (Среда)
Кино ФРОСИНА
16:00 „Покрај морето“, Мајк Чек, Велика Британија, 2018, 47’
16:47 „Каде се ѕвездите“, Мухамад Асиф Ислам, САД, 2017, 4’
16:51 „Возење“, Флориан Алберт, Австрија, 2018, 5’
16:56 „Бегство“, Анџали Најар, Канада, 2018, 8’
17:04 „Аистан“, Кевин Ком, Италија, 2017, 8’
17:12 „Виакруксис“, Игнаси Лопез Фабрегас, Шпанија, 2018, 11’
17:23 „Кон себе“, Улф Вогенштајн, Германија, 2017, 12’
17:35 „Звук на тишината“, Филипе Вудли, Швајцарија, 2018, 12’
17:47 „Замрзнат пат“, Бен Пејџ, 25’
18:25 „Финале ’68“, Габриеле Кану, Италија, 2018, 66’
19:31 „Французот“, Мишел Смит, САД, 2018, 15’
20:00 Презентација на СИЛВО КАРО, Словенија: „40 ГОДИНИ АЛПИНИЗАМ“
21:25 „Парасол“, Јоханес Ајцетмилер/Јеб Хардвик, Австрија, 2018, 30’
21:55 „Повикот на мразот“, Бенјамин Сото Ферарис/Кристобал де Алба де ла Пења, Мексико, 2017, 30’
22:25 „Летање на 8000 метри“, Антоан Жирард/Жереми Шенал, Франција, 2017, 41’

ЏЕБНО кино
16:00 „Поубаво од рајот“, Наталија Маханко/Леонид Мах, Русија, 2017, 63’
17:03 „Хансјорг Ауер, нема враќање назад“, Дамјано Левати, Италија, 2017, 30’
17:33 „Поместување на песокот“, Мет Пикрофт, Велика Британија, 2018, 11’
17:44 „Во сјајот на ѕвездите“, Мати Ле Ла, Франција, 2018, 53’

22 НОЕМВРИ (Четврток)
Кино ФРОСИНА
16:00 „Тарфала“, Јоханес Остергард, Германија, 2016, 27’
16:27 „Земја од соништата“, Станислав Бербека, Полска, 2018, 85’
18:15 „Еволуција на соништата“, Карина Брунауер, Австрија, 2017, 27’
18:43 „По стапките на првите“, Маер, Австрија, 2017, 47’
19:45 Презентација на Алберто Шампликоти и Алберти Ости Гуераци, Италија: „НЕ САМО АЛПИТЕ“
20:30 “Ден долг 50 години“, Алберто Шампликоти, Италија, 2014, 30’
21:15 „Зависници од височина“, Павол Барабаш, Словачка, 2017, 65’
22:18 „Мама“, Војтек Козакиевич, Полска, 2017, 45’

ЏЕБНО Кино
16:00 „Можеби“, Моника Новак, Словенија, 2017, 13’
16:13 „Жените се планини“, Рената Калмон, Бразил, 2018, 15’
16:28 „Златната линија во Вердон“, Штефан Фрич, Австрија, 2017, 18’
16:46 „Нахани“, Доминик Снаерс, Белгија, 2017, 54’
17:40 „Југен“, Доминик Снаерс, Белгија, 2017, 54’

23 НОЕМВРИ (Петок)
Кино ФРОСИНА
17:00 „Сонот за Арио – Потрагата по најдлабоката пештера во Европа“, Пол Дифли, Велика Британија, 2017, 42’
17:42 „Ние сме роверите, Норвешка“, Антонин Мишо – Соре/Робин Монтро/Метју Минард, Франција, 2018, 25’
18:07 „Земја обликувана од жени“, Ане-Флоре Марксер, Франција, 2018, 26’
18:45 „Моментот“, Дарси Хенеси Турен, Канада, 2017, 74’
20:00 ЦЕРЕМОНИЈА НА ЗАТВОРАЊЕ
20:45 „Магнетни планини“, Стив Вејкфорд, Франција, 2017

ЏЕБНО Кино
16:00 „СОС Бавариа“, Андреа Гобети/Фулвио Мариани, Швајцарија, 2017, 35’
16:35 „Тишина“, Бернардо Хименез, 2018, 17’
16:52 „На време“, Енди Мејсер, САД, 17’
17:09 „Кану“, Бенџамин Сад, Велика Британија, 2017, 53’
18:02 „Даулагири – искачување на белата планина“, Гијермо Глас/Кристијан Харбарук, Аргентина, 2017, 76’

Влезот е бесплатен!
Коментари

коментари