Категории

Одбрано е најубавото место на светот кое треба да го посетите

Со најголемиот корален екосистем во светот, Големиот Корален Гребен е еден од седумте светски чуда и е на листата на светските културни наследства на УНЕСКО. Според извештајот на “US News&World Repor” 2016-2017, оваа локација е одбрана за најдобра дестинација на светот.

“Тоа е одмор кој ќе го доживеете еднаш во животот, а на вестите се споменува дека коралите избелуваат Патниците тоа треба што е можно поскоро да ги видат, затоа што малку корали се останати” – изјави Ерин Шилдс, уредник на “US News”.

b1606280140

Поради зголемената температура на морето, дојде до масовно избелување на коралите, кажаа австралиски научници. Кога температурата се зголемува, тенките алги, наречени “zooxanthellae” се потиснуваат, поради што коралите стануваат бели.

Гренебот е долг 344.400 километри квадратни и вклучува 600 континентални острви, 3000 корални гребени и 150 природни крајбрежни острoви.

“US News” анализираше повеќе од 250 дестинации, користејќи методологија која ги комбинира анализите на експертите и размислувањето на патниците.

Погледнете ја топ 10 листата на најдобри места кои треба да ги посетите:

1. Големиот Корален Гребен, Австралија
2. Париз, Франција
3. Бора Бора, Француска Полинезија
4. Фиренца, Италија
5. Токио, Јапонија
6. Куско, Перу
7. Лондон, Англија
8. Рим, Италија,
9. Њујорк
10. Мауи Хаваи

Прегледи:
309
Објавено на:
30.06.2016