Категории

Огромна ѕвездена експлозија забележана во близина на нашиот Сончев систем

Огромен ѕвезден факел, експлозија во ѕвездената атмосфера, беше забележан на Проксима Кентаури, starвезда лоцирана во близина на нашиот Сончев систем.

Ѕвездениот факел на Проксима Кентаури, кој бил забележан од научниците, бил 100 пати посилен од кој било виден на Сонцето, објавен е во научен труд во научното списание „Астрофизички журнал“. Проксима Кентаури е црвено џуџе, најмалиот, најтемниот и најчестиот вид starвезди во галаксијата и е оддалечено од Земјата на 4,25 светлосни години.
Има само една осмина од масата на нашето Сонце и околу неа кружат две егзопланети. Една од овие планети, Проксима Кентаури б, се смета за слична на Земјата и се наоѓа во зона каде што е возможен живот. Овој необичен вселенски настан е снимен со помош на девет копнени и орбитални телескопи, вклучувајќи го и Хабл.

Тие детално ја снимаа Проксима Кентаури вкупно 40 часа во текот на неколку месеци во 2019 година. На 1 мај 2019 година, научниците снимија мега-факел, кој се појави само седум секунди и беше видлив главно во ултравиолетовиот спектар, пренесува „Live Science“.
„Ѕвездата стана 14000 пати посветла за време на експлозијата од вообичаеното, кога се гледаше во ултравиолетовиот спектар и тоа траеше неколку секунди“, изјави Мередит Мек Грегор, водач на студијата и астрофизичар на Универзитетот во Колорадо Болдер.
Моќта на овој ѕвезден факел и видот на зрачење што го емитираше може да го сменат сето она што го знаевме за црвените џуџиња и можностите за развој на животот на планетите што кружат околу нив. Овој факел на Проксима Кентаури беше исклучително силен во споредба со оние на Сонцето, но емитуваше и разни видови зрачење, особено голем бран на ултравиолетови зраци и радио бранови, познати како „милиметарско зрачење“.

Мек Грегор додава дека ова е прв случај на емисија на милиметарски бран за време на stвезден факел.

Оваа студија сугерира дека ѕвездените факели од црвени џуџиња се далеку поопасни отколку што се очекувало и може да ја намалат можноста за развој на живот на планетите околу нив. Видот на зрачење снимен за време на овој пламен со Проксима Кентаури може да доведе до опстанок на живиот свет на блиската планета, како и до исчезнување на атмосферата на планетите во близина, велат истражувачите. Сепак, тие сè уште веруваат дека животот не е невозможен на овие планети.

„Ако има живот на планетите во близина на Проксима Кентаури, тоа би морало да биде многу поразлично отколку на Земјата. „Би било многу тешко за луѓето на таа планета“, рече Мек Грегор. Се претпоставува дека такви elвездени ракети се појавуваат и на други црвени џуџиња, со што се намалува можноста за развој на живот на планетите околу нив. Исто така, црвените џуџиња „палат“ факели многу почесто од Сонцето, барем еднаш дневно, ако не и повеќе од еднаш, велат научниците.

Прегледи:
474
Објавено на:
03.05.2021