Категории

Она што гасеницата го нарекува крај на светот – Бог ќе го нарече пеперутка

Ричард Дејвид Бах е најпознат како автор на „Галебот по име Џонатан Ливингстон“, приказна која не учи како да престанеме да живееме онака како што другите очекуваат и како можеме да ги промениме нашите животи со моќта на нашите мисли.

Неговите дела се за луѓе кои сакаат постојано да се подобруваат, менуваат и да го најдат одговорот на прашањето како да живеат среќно и максимално.

„Додека не направите простор во вашиот живот за личноста која ви е важна, која сте вие ​​за себе, секогаш ќе барате и ќе губите“.

„Лошите работи не се најлошото што може да ни се случи. Ништо не е најлошото што може да ни се случи“.

„Ако вашата среќа зависи од нечии постапки, тогаш мислам дека имате проблем.

„За да живеете слободно и среќно, треба да ја жртвувате досадата. Ова не е секогаш лесна жртва.

„Ние правиме некои избори во животот не само еднаш, туку илјада. Запомнете ги до крајот на животот.

„Ако некогаш сакате да најдете личност која може да ги надмине сите, дури и најтешките неволји и да ве направи среќни кога никој друг не може: само погледнете се во огледало и кажете: Здраво!“

„Она што гасеницата го нарекува крај на светот – Бог ќе го нарече пеперутка“.

“Животот не бара од вас да бидете доследни, сурови, трпеливи, внимателни, лути, рационални, непромислени, љубовни, нагли. Сепак, животот бара да бидете свесни за последиците од секој ваш избор.”

„Ако сакате некој да остане во вашиот живот – никогаш не бидете рамнодушни кон него“.

„Нема проблем што нема непроценлив подарок за вас. Сам си создавате проблеми затоа што ги барате“.

„Не ви се дава никаква друга желба освен моќта што ви дозволува да ја исполните.“

„Дали некогаш се чувствувате како да ви недостасува некој што никогаш не сте го запознале?“

„Со тврдењето дека не можете да направите нешто во врска со тоа, вие се лишувате од семоќноста.“