Категории

ОШО: Тајната за тоа како да ги спречите страдањата во животот

Како се чувствувате денес? Дали сте енергични, среќни, мотивирани? За што можете да се заблагодарите денес? Во денешниот свет полн со раси и обврски, материјализмот станува сè поважен. Парите се одлична работа без која не можеме и енергија која може да ни помогне во многу ситуации. Меѓутоа, кога нашиот живот се претвора во постојано размислување за материјалното, тој станува страдање.

Многу луѓе страдаат затоа што немаат нов автомобил, најнов телефон, брендирана облека.. Овие желби често не доведуваат во заблуда, бидејќи нивното исполнување ќе донесе само привремена и привремена среќа. Кога ќе купите нов автомобил, ќе бидете задоволни неколку месеци или една година, а потоа ќе сакате да го замените со уште подобар модел. Повторно ќе очајувате за некое купче калај, среќата исчезнува и се појавуваат страдања и борба со негативните емоции и мисли.

Во материјалниот свет не смееме да заборавиме на духовниот развој кој е неопходен, како што е здравјето и начинот на кој се храниме секој ден. Познатиот мистик Ошо истакнува дека заборавивме дека животот е прекрасна игра и авантура, ако така го доживееме, можеме да најдеме радост во секој момент.

„Ако си богат, не размислувај за тоа, ако си сиромашен, не ја сфаќај сериозно својата сиромаштија. Ако можеш да живееш во мир, сеќавајќи се дека светот е само претстава, ќе бидеш слободен, нема да ве допре страдањето. Страдањето доаѓа само од сериозните ставови кон животот. Почнете да го третирате животот како игра, уживајте во него“. – рече Ошо.

Животот е прекрасно патување во кое не треба да се трошат зборови на гнев, бес, страдање за материјалното и нервоза. Доживејте ја како забавна и предизвикувачка игра, а оние кои ќе најдат мир и радост во себе ќе бидат вистински победници.

Прегледи:
357
Објавено на:
06.11.2021