Категории

Особини кои ги поседуваат само ментално силните луѓе

Психичката сила олеснува многу работи во животот. Тоа ве прави посреќни, поотпорни, поотпорни, поодлучни… Некои карактеристики на луѓето кои се сметаат за ментално силни честопати погрешно и неразумно се етикетирани како слабост.

Вистина е дека работејќи на себе и негувајќи здрави односи со другите луѓе, станувате ментално посилни, поспособни да се носите со различни животни предизвици.

Емоционална одговорност
Емоционалната одговорност вклучува одговорност не само за своите постапки и однесување, туку и за мислите и чувствата. Проблемот е во тоа што сме навикнати да ја префрламе одговорноста за нашите емоции на другите, исто како што чувствуваме одговорност за тоа како другите се чувствуваат. Ова значи дека го префрламе фокусот на друго место наместо да го ставаме на себе. Ако некој околу нас не се чувствува добро, чувствуваме одговорност и се обидуваме да направиме нешто за таа личност да се чувствува подобро, како да имаме формула за решавање на маките на другите. Од друга страна, кога самите се чувствуваме лошо, одговорноста за тоа чувство ја префрламе на друга личност или на надворешна ситуација.

Разбирањето на фактот дека не можеме да преземеме одговорност за туѓите емоции, ниту да ги обвинуваме другите за нашите сопствени чувства, е огромен чекор во личниот развој. И квалитетот на ментално силните луѓе.

Очекувања и импликации
Исто така, важно е да разберете дека никој ништо не ви должи во животот. Очекуваното признание, унапредување, награда… можеби нема да дојде, иако навистина ги заслужувате. Горчливата вистина е дека животот е многу неправеден, дека ништо не е сигурно и дека ништо не се зема здраво за готово. Сето ова изгледа депресивно, но не треба да ве обесхрабрува. Луѓето кои се карактеризираат со ментална сила преземаат акција, ги следат своите соништа и не се откажуваат од нив. И знаат да го прифатат фактот дека ништо во животот не е лесно и дека ништо не се зема здраво за готово – ниту работа, ниту опстанок на пријателство или љубовна врска. Сè бара постојана инвестиција и напорна работа. И подготвеност да преземете иницијатива и да истраете.

Хаос и контрола
Животот не може целосно да се контролира, но многу луѓе се обидуваат да ја контролираат секоја ситница, во секој сегмент од животот. Тие се обидуваат да знаат сè однапред и да се подготват за секој можен исход. Животот има свои шармантни и горчливи непознати, полн е со неизвесност, пречки, одложувања, изненадувања… Многу работи не се гледаат, а зрелоста и силата се рефлектираат во прифаќањето. На пример, вашата работна етика е нешто што можете да го контролирате – можете да бидете попродуктивни, подисциплинирани, да работите подолго и понапорно. Но, не можете да го контролирате начинот на кој вашиот шеф ве перципира или можностите што ќе се појават (или нема).

Обидот да контролирате сè создава вознемиреност и сомнеж во себе. Совет е да ги прифатите сите делови од вашиот живот на кои можете да влијаете на себе и да најдете сила во нив. Ментално силните луѓе се способни да разликуваат што е во нивна моќ, а што не и да живеат во согласност со тоа.

Емоционална интелигенција
Дали ги разбирате вашите емоции? Емоционалната интелигенција е многу чест знак за ментална сила. Луѓето кои поминале време анализирајќи ги своите чувства честопати подобро се разбираат себеси. Ментално силните луѓе повремено се интроспективни. Размислуваат за сопствените чувства и чувствата на другите, за постапките, настаните… Тие користат саморефлексија за да откријат лоши навики, обрасци и предрасуди во нивниот живот. Ова може значително да ги подобри и односите со другите луѓе и односот со себе.

Вкочанетост и промена на мислењето
Нефлексибилните мислења се опасни, без разлика на контекстот, бидејќи ниту еден аргумент не е имун на промени. Секогаш ќе има различни перспективи, нешто што ќе ве натера да ги преиспитате вашите идеи. Луѓето често се држат до своето мислење, наоѓаат нешто што го разбираат, а потоа упорно упорно веруваат дека нивното мислење е единствената вистина. Тие го блокираат увидот во други перспективи со тоа што одбиваат да го променат своето мислење. Таквата ригидност и тврдоглавост се штетни и означуваат тесноградост и недостаток на широчина.

Ако сте ментално силни, знаете дека мислењата можат да се променат ако на хоризонтот се побараат нови докази и знаења, различни гледишта. Менувањето мислење не значи дека сте глупави или наивни. Тоа значи учење и растење како личност.

Експертски совет е да бидете флексибилни, со отворен ум и да слушате што другите луѓе имаат да кажат (и на што го засноваат своето мислење), без разлика дали се согласувате со нив или не.

Поставување граници и оправдување
Дали се трудите да им угодите на сите во животот, дали ве фаќа паника кога некој е вознемирен поради вас? Ова е вообичаен проблем – луѓето се чувствуваат вознемирени кога знаат дека некој е лут поради нешто што го направиле, или виновен или се срами. И по секоја цена се обидуваат да ги исправат работите. Луѓето исто така се исцрпени од лошите чувства кога не можат да задоволат нечии барања.

Ментално силните луѓе знаат дека е невозможно секому да му угодите. И – поставуваат граници. Своето време и енергија го вложуваат во други луѓе, но не се занемаруваат себеси. Ако помагањето на другите ве влече надолу, запрашајте се дали сте претерале и застанете. Ако задоволувањето на другите значи жртвување на сопствените цели и благосостојба, неопходно е да се направи чекор назад. Љубезноста и великодушноста се прекрасни особини, но пред да усреќите некого, треба да се усреќите себеси.

И ако некого сте навредиле, сте го повредиле или на некој начин сте го оштетиле, сосема е во ред да ги објасните своите постапки, извинете се. Но, ако се правдате за нешто што е ваша одлука, акција, избор – тоа само зборува за ниско ниво на самодоверба. На овој начин се ставате во подредена положба, давате моќ на личноста на која се правдате и негувате чувство на вина за нешто што е само ваше.

Ако сте ментално силна личност, тоа значи дека се прифаќате себеси, вашите избори и одлуки (кои никому не му штетат) и вашата уникатност!

Споредба со другите
Медиумите помагаат да се негува чувството дека не сме доволно добри на дневна основа. Исто како и социјалните мрежи. Светот е полн со поубави, побогати, поуспешни, посреќни, поуспешни луѓе. Оваа споредба со другите ги тера луѓето да се сомневаат во нивните достигнувања. Тоа не е конструктивно или фер, и може да биде многу обесхрабрувачки и депресивно. Треба да се има на ум дека никој немал исти искуства како вас, исто потекло, желби, соништа… Дека сте посебни и единствени, вредни токму такви какви што сте.

Погледнете наназад, погледнете се како што бевте порано и погрижете се да напредувате во вашиот живот. Погледнете каде сте сега, подарете си признание. Споредете се со вашата поранешна соба и размислете дали сте на патот што ви се допаѓа. Ментално силните луѓе се карактеризираат со постојана војна, учење нови работи, чекор напред.

Изразување емоции
Многу луѓе се справуваат со своите емоции така што ги „собираат“, ги закопуваат длабоко во себе, игнорирајќи ги. Емоциите што не сте ги доживеале ги има, се акумулираат и можат да ве обземат кога не очекувате. Ментално силните луѓе се справуваат со своите емоции во сегашноста, не ги потиснуваат своите чувства, ниту се преправаат дека се добро кога не се. Тие не се лажат себеси. На пример, не е срамота да бидеш нерасположен, да имаш лош ден, да страдаш поради нешто, да бидеш мрзлив, плачлив, очаен. Дозволете си да бидете ранливи, анализирајте како се чувствувате и поминете низ тие чувства најдобро што можете.

Прегледи:
337
Објавено на:
31.10.2021