Категории

Откриен нов доказ за постоењето на вонземјаните во древниот град на Маите – Паленка

Мистеријата на античкиот астронаут од Маите е скриена во античкиот град Паленка, каде што Маите живееле меѓу 600 и 950 година.

Урнатините на Паленка беа откриени дури во 1785 година. Меѓу нив е и Храмот на записите, чии sидови се украсени со хиероглифи кои ги запишуваат старите митови на Маите. Сепак, следела голема мистерија во 1948 година, кога мексиканскиот археолог Алберто Руз Луилиер открил гроб внатре во тој храм, до кој може да се стигне со скала. Во внатрешноста на гробницата е пронајден споменик врежан во камен, тежок скоро пет тони, под кој се наоѓал саркофаг со човечко тело. На почетокот не беше познато дали станува збор за гробница на крал од Маите или свештеник, но во 1952 година, кога гробот конечно беше отворен, беше утврдено дека станува збор за гробот на кралот Пакал, владетелот на Паленка.

Се верува дека кралот на Кина, Јанав Пакал, роден во 603 година, дошол на тронот на 12-годишна возраст. Тој мирно владеел со античкиот град Паленка и се верува дека бил одговорен за најубавата архитектура на тој град. Пеколот и неговиот саркофаг со децении шпекулираат за античките астронаути. Сепак, постои мистерија во релјефот на капакот на саркофагот, што е пример за уметноста на Маите. Маж во облека од Маите е врежан на споменикот во полуседечка положба, со стапалата на нешто што личи на педали и е опкружено со предмети што личат на копчиња, контроли и менувачи.

Оваа сцена традиционално се толкува како влегување на Пеколот во Ксибалба, подземјето на Маите. Меѓутоа, во 1968 година беше понудена алтернативна интерпретација од швајцарскиот писател Ерих фон Деникен, во неговата книга „Кочија на боговите“, според која сцената претставува астронаут во вселенски брод. Според него, ова е непобитен доказ за поврзаноста на античките Маи со вонземјани посетители. Она што е многу интересно е што истражувачите пронашле лента околу рабовите на капакот на саркофагот со космолошки симболи кои ги вклучуваат оние за Сонцето, Месечината и starsвездите, додека во центарот има слика што го обележува дрвото на светот.

Во 1969 година, додека го проучуваше овој познат споменик, НАСА откри шеснаесет насликани предмети кои личат на команди на модерна вселенска капсула.