Категории

Откриено е место каде што светителот Јован Крстител бил осуден на смрт

Местото Махерон, во денешен Јордан, е наведено како територија на која се извршени ескавациите. Археолозите тврдат дека го откриле местото каде што Свети Јован Крстител бил осуден на смрт. Станува збор за месноста Махерон на денешен Јордан, каде што, според археологот, имало подиум на кој Саломе го замолила кралот Ирод Антипа за главата на Исусовиот претходник.

Според преданието, Свети Јован Крстител, познат и како Јован Претеча, го најавил доаѓањето на Исус Христос на земјата. Библијата, но и римскиот писател Флавиј Јосиф, сведочат како Јован Крстител го загубил животот. Римскиот писател ја спомнал тврдината Махерон во близина на Мртвото Море како место на погубувањето.

Кралот Ирод Антипа се плашел од растечкото влијание на Јован Крстител, пишува Флавиј Јосиф, па затоа го погубил за тоа. Библијата вели дека Ирод Антипа го погубил Јован во замена за танцување. Библиската приказна раскажува како Ирод Антипа сакал да се ожени со Иродијада, поранешна сопруга на неговиот брат Филип, на што се спротивставил Јован Крстител.
На роденденската забава на Ирод, ќерката на Иродијада, Саломе, го воодушевила Ирод со танц, па тој и ветил се што ќе посакала како награда, а таа ја побара главата на Јован Крстител.

 


Археолозите кои ја истражувале оваа локација сега тврдат дека пронашле подиум за танцување на кој е изречена смртна казна. Jeезе Верес, водачот на истражувањето, изјавува дека го откриле и тронот на Ирод Антипа.

Местото каде што се спроведуваше новото истражување е познато со децении, но археолозите дури сега утврдија дека тоа е престолот на Ирод. Бидејќи станува збор за кралски престол, јасно е дека во близина имало подиум за танцување, каде што Саломе го изиграла смртоносниот танц, тврди археологот.

Тим археолози, исто така, објавија во својата книга реконструкција на изгледот на замокот од времето кога беше погубен Јован Крстител. Сепак, стручните мислења за ова откритие се поделени. Мортен Хернинг Јенсен, норвешки експерт, автор на книга за Херод Антипас, изјавува дека историски е можно ова откритие да е она што Вереш го смета за него, пишува Live Science. Од друга страна, Џоди Магнес, професор на Универзитетот во Северна Каролина, ја пофалува работата на тимот археолози, но откритието според кое е пронајден тронот на Ирод, е сомнително. Како што вели, предметот за кој Верес тврди дека е тронот на Ирод Антипа, е многу помал од тронот на неговиот татко Ирод Велики во зимската палата во Ерихон.

Ерик Мајерс, емитутус професор на Универзитетот Дјук, повторно изјавува дека е многу можно како е пронајден престолот на Ирод Антипас.

“Очигледно, беше пронајден идеален натпревар помеѓу литературните и археолошките извори кои го поставуваат погубувањето на Јован Крстител на тоа одредено место. Сепак во прашање е доста значаен случај и јас со нетрпение го чекам конечниот извештај”, рече Мајерс.

Прегледи:
33
Објавено на:
12.01.2021