Категории

Откријте каков впечаток оставате на другите луѓе: Овие 3 чекори откриваат како другите луѓе ве гледаат

Како другите луѓе ве гледаат – 3 чекори што откриваат каков впечаток оставате на првиот состанок!

Причината зошто не размислуваме за себе објективно е едноставна – сè што правиме или кажуваме е сфатено во контекст на внатрешните мисли и чувства, додека другите го гледаат само тоа што го покажуваме однадвор, објаснува д-р Таша Еурих, експерт за самосвесност.

За подобро да разберете како другите ве перцепираат, американскиот психолог објаснува дека е потребно да се „објективирате“ себеси, односно да ги перцепирате вашите зборови и постапки без внатрешен коментар, како да се гледате себеси со туѓи очи.

 

Д-р Еурих нуди неколку начини да го постигне ова:

 

  1. Поставете си прашања што започнуваат со „што“, а не „зошто“. На пр. Зошто секогаш влегувам во дискусии со моите колеги? Ќе ве оддалечи од одговорот што сакате да го добиете. А прашањето „Што правам што им смета на луѓето? “ поверојатно ќе даде попрецизен одговор на тоа каков впечаток создавате.

 

  1. Запишете ги своите емоции. Докажаните психолошки придобивки од пишувањето дневник се сведени на тоа што сме толку свесни за нашите чувства, што, на крајот, може да ни помогне да ја подигнеме самосвеста. Затоа, „испишето“ го своето срцето на хартија и по неколку дена прочитајте го напишаното – ќе бидете многу поблиску да знаете како изгледате во очите на другите луѓе.

 

  1. Замислете дека го советувате пријателот. Наместо да се обидете да ги решите проблемите во односите со луѓето, запрашајте се каков совет би му дале на вашиот пријател кој е во иста ситуација. Честопати е полесно да ги решиме дилемите на некоја друга личност од нашите, така што со претворање во друга личност може да го дознаете вашиот одговор.
Прегледи:
10