Категории

Откритие кое е возможно да ја промени историјата на светот во кој живееме

Оклопен фосил од риба стар 410 милиони години целосно ја промени историјата на ајкулите, се вели во неодамна објавената студија.

Рибата, позната како Minjinia turgenensis, имаше скелет направен од коски, за разлика од ‘рскавицата од која најмногу се направени ајкулите денес, ако не ги сметаме забите. Експертите открија фосилизиран череп во монголските планини.

„Тоа беше многу неочекувано откритие. Денешната наука вели дека внатрешниот скелет на скелетот е единствената иновација на лозата што се одделила од предците на ајкулата пред повеќе од 400 милиони години, но тука има јасен доказ за скелетниот внатрешен скелет на роднина на ајкула, кој е и наш братучед “, рече водечкиот автор на студијата Мартин Бразеу. Можно е M. turgenensis да бил поголем од големата бела ајкула, при што некои членови на видот достигнале 9 метри и повеќе во должина. Бразеу исто така забележал дека најверојатно бил предатор во тоа време, пренесува Fox News. Иако се верува дека M. turgenensis бил значително помал од денешните ајкули од кит, тој има огромно влијание, што укажува на тоа дека ајкулите некогаш имале коски, а потоа ги изгубиле, велат истражувачите. Покрај тоа што има скелет составен од коски, тој имаше коскени плочи над главата и рамената кои делуваа како штитови, Бразеу го опиша како „обемен оклоп“.

Ова откритие додава дополнителен кредибилитет на теоријата дека ендохондралната коска, која ги прави човечките скелети по раѓањето, може да одиграла голема улога во еволуцијата на ајкулата и им помогнала да се прилагодат и да постојат повеќе од 400 милиони години.

„Ако ајкулите имаа коскени скелети што ги изгубија со текот на времето, тоа би можело да биде еволутивна адаптација“, додаде Бразеу.
„Ајкулите немаат мочен меур, кои подоцна еволуирале во коскени риби, но полесниот скелет ќе им помогне да бидат подвижни и да пливаат на различни длабочини. „Можеби тоа е она што им помогна на ајкулите да бидат еден од првите глобални видови риби што се шират во океаните низ целиот свет пред 400 милиони години“.

Прегледи:
304
Објавено на:
18.03.2021