Категории

Ова е човкот кој умее да зборува 24 јазики – И планира да научи уште повеќе

Тој целосно зборува осум јазици (англиски, португалски, шпански, руски, романски, бугарски, словачки и чешки) и може да води конкретен разговор на дури 24 јазици.

46-годишниот Вон Смит сè уште работи како чистач на теписи во САД за помалку од 20 долари на час. Смит е хиперполиглот, а новинарката на Вашингтон пост која помина извесно време со него вели дека со Смит почнала да ги испитува границите на човечкиот потенцијал.

Како дете знаел само два јазика – англискиот што го зборува мајка му и шпанскиот што го зборува неговиот татко. Во Мериленд каде што пораснал, не сакал да користи шпански бидејќи не сакал дополнително да се разликува од другите деца. Но, наскоро тој почна да апсорбира други јазици како сунѓер.

Беше фасциниран од секој јазик на кој ќе наиде. Севкупно, тој студирал 37 јазици во текот на животот, а користи и неколку знаковни јазици. Освен што брзо ги апсорбира самите зборови, Смит неверојатно добро ги апсорбира и акцентите.

„Главителите на мајчин јазик од Холандија и Шпанија не можат да се заситат од неговиот акцент кога тој зборува“, пишува Вашингтон пост.

Тој не сака да зборува за својот талент. Тој ги изброил 24-те јазици на кои може да води разговор, вели тој, само затоа што го прашале. Во спротивно не би ја знаел точната бројка. Знае само дека сака да научи повеќе и дека тоа може да го направи без прекумерен труд. Моментално планира да работи на учење велшки.

 

 

Омилен јазик што го знае е бугарскиот, признава.

Смит никогаш не се занимавал со бизнис поврзан со неговиот голем талент. Работел како отскокнувач, доставувач, шетач на кучиња… Сега работи како чистач на теписи и е задоволен од таа работа. Живее со мајка си и ужива во кафето во разни кафулиња каде слуша непознати зборови и јазици со кои се среќава.

Новинар на Вашингтон пост го однел Смит на скенирање на главата за да се обиде да открие што го прави неговиот ум различен од умот на другите луѓе. Таа била воодушевена кога сфатила дека деловите од мозокот одговорни за размената на јазикот кај Смит се помали и помалку активни отколку кај неа, која не била полиглот.

„За мене тоа е како логична загатка. Сложувам зборови и се обидувам да го разберам значењето на зборот што не го знам. Го користам контекстот, не мора ни да барам во речникот, само погодувам што значи збор“, објаснува Смит како изгледа неговото учење јазик.

Својот подарок не го смета за посебен, иако за него е мистериозен. Тој вели дека отсекогаш полесно се сеќавал на броевите и датумите од другите луѓе, па затоа смета дека тоа може да има врска со леснотијата со која ги учи јазиците.

Инаку, хиперполиглот се смета личноста која зборува 11 или повеќе јазици.

Прегледи:
143
Објавено на:
10.07.2022